СПЕЦИЈАЛИТЕТ ИЗ ВРАЊА: Рецепт за традиционалну "тарану"

Ј. СТОЈКОВИЋ

29. 01. 2023. у 11:20

ГОТОВО у сваком домаћинству у врањском крају традиционално се припрема домаћа тестенина "тарана", која је саставни део зимнице готово у свакој породици.

СПЕЦИЈАЛИТЕТ ИЗ ВРАЊА: Рецепт за традиционалну тарану

Фото: Ј.С.

Тестенина се припрема по породичним рецептима који се преносе са колена на колено.
Домаћице месе танко тесто “као папир” које се реже и суши на сунцу. Основни рецепт за тесто је једноставан, брашно јаја и млеко или кисела вода.

Ипак, у Врању се често у шали парафразираТолстој, па се каже да је “Свака срећна породица личи једна на другу, а свака врањска породица прави тарану на свој начин”.

Једна варијанта је тесто од белог брашна које се замеси цеђем уз додатак јаја. Цеђ се добија када се помешају вода и пепео, а све то се стави да прокључа и потом процеди.
Некима се не свиђа мирис цеђи, па је замесе млеком, а има и оних који сматрају да је тесто боље ако се замеси киселом водом.

Фото: Ј.С.

Фото: приватна архива

- Тесто се подели на лоптице и онда се танко развуче кора. Затим се коре секу и остављају да се суше на сунцу. Ја имам дашчице на којима се тесто суши, а када је суво оно падне на чисту тканину и то је све. У зависности од јачине сунца траје сушење теста – објашњава домаћица  Рада Младеновић из Врања како припрема тарану.

 

Фото: Ј.С.

Фото: Ј.С.

 

Млађа домаћица Данијела Стојановић, недавно је објаснила је у својој објави на друштвеним мрежама колико је тарана део традиције и како је чињеница да свака домаћица има неки тајни састојак који јој је оставила у аманет бака или мајка. За њу нема добре таране ако сукаљка (оклагија) не заигра.

Укус куване тестенине се не разликује пуно од оне која се може купити у продавницама, ипак гурмани примећују разлику, те тарана важи за гастрономски специјалитет овог краја. Тарана се спрема “чорбасто” или као “ђувеч”. Може се засладити млеком или од ње спремити права италијанска паста.

За домаћице које нису веште са оклагијом или немају услова за традиционалну припрему таране, ова тестенина се може купити и на врањској пијаци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат