ТРАГЕДИЈА НА ЕКСКУРЗИЈИ: Ана (17) преминула од сепсе, родитељи криве професоре

Novosti online

20. 05. 2021. у 19:25

АНА Аглов (17) преминула је од сепсе док је била на екскурзији у Њујорку.

ТРАГЕДИЈА НА ЕКСКУРЗИЈИ: Ана (17) преминула од сепсе, родитељи криве професоре

Фото: Фејсбук

Њени родитељи сматрају да професори нису придавали значај њеном здравственом стању и да су више били заинтересовани за разгледање градских знаменистори него да јој помогну.

Тинејџерка из Енглеске, ученица шестог разреда гимназије у Бристолу, осећала се лоше недељу дана пре него што се срушила у хотелској соби током школске екскурзије.

Како њени родитељи кажу, пожалила им се да професори нису њену забринутост схватили озбиљно.

Ана је најпре осетила да има потешкоће са дисањем приликом обиласка Емпајр стејт билдинга. Умрла је у болници следећег дана, након што је колабирала.

Њена мајка, Наталија Аглов, рекла је да јој се ћерка пожалила како су професори превише усредсређени на уживање у посетама историјским знаменитостима широм САД-а.

Уместо да оде у обилазак Харлема, тинејџерка је од својих професора најпре затражила да остане у хотелској соби. Ипак, касније је наведено, да је она ипак отишла у обилазак.

Следећег јутра, 19. децембра 2019. године пронађена је како лежи у својој хотелској соби. Умрла је у болници касније тог дана.

У изјави Анине мајке прочитане на суду, наводи се: "Анастасија је рекла да је забринута што има инфекцију грудног коша, да се осећа много горе и да има температуру и кашаљ... Рекла је да су је професори изнервирали јер је остала без даха, исцрпљена и није могла да прати њихово ходање, али да су је само игнорисали и наставили даље. Била сам забринута за њу и рекла сам Анастасији да разговара са професорима и замоли их да је одведу код лекара, а затим да ми све јаве". 

Професор који је водио екскурзију рекао је да је био свестан да је Ана имала "зачепљен нос и да је наизменично кашљала" када су стигли у Њујорк, али је сматрао да се радио о обичној прехлади.

У свом сведочењу истакао је да је, дан пре него што је преминула, подсетио Ану да им је поподне слободно, пре вечерњег обиласка Емпајр стејт билдинга.

Рекао је да ће, ако жели да остане у хотелу, остати са њом, али да је на крају одлучила да настави с обиласком. Како каже, Ана је одлучила да тог поподнева оде у куповину, а не да се опусти у хотелу.

- Звучи апсолутно ужасно кад то кажем, али био сам помало фрустриран што је цело поподне ишла у куповину… Нисам јој ово рекао, али размишљао сам, зашто се ниси одмарала данас поподне? - навео је професор у свом сведочењу.

Професор је признао да чак ни касно увече није мислио је њено здравље погоршано, већ да се ради о обичној прехлади.

- Да, дошло је до погоршања и ми смо реаговали. Сада када се присетим тог тренутка, волео бих да је све другачије. Али с обзиром на то како се ситуација одвијала, нисмо могли ни да замислимо шта ће се десити наредног јутра - правдао се професор.

У извештају истраге наведено је да је Ана тог јутра 19. децембра покуцала нав рата професора, а како је и сам професор потврдио, звучала је узнемирено. Када се вратила у своју собу на јастуку на ком је спавала уочила је крваву мрљу.

- Цурила јој је крв помешана са пеном из уста и носа - рекао је професор.

Након тога позвао је хитну помоћ, Ана је одвезена у болницу, где је убрзо проглашена мртвом.

Отац тинејџерке скрхан је болом. Описао је како су му јавили да му је ћерка преминула.

- Споменули су ми да је професор боравио то јутро у њеној соби. Зауставио сам их питајући да ли је Анастасија жива или мртва. Речено ми  је да је медицинско особље требало да је реанимира у санитету, али не и поново у болници. Госпођа која ме је назвала бризнула је у плач и рекла да је таква смрт ретка код 17-годишњака - навео је узнемирени отац.

Узрок Анине смрти сада је познат - ради се о бронхопнеумонији и сепси, грип А Х3 инфекција горњих дисајних путева.

Истрага се наставља и саслушаће се докази медицинских специјалиста и других сведока.

(Србија данас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)