ЗАСТАВА ЦРНЕ ГОРЕ, ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ТРОБОЈКЕ У БУДВИ: Црна Гора ове године обележава 15 година од обнове независности

Б. Дабић

17. 05. 2021. у 14:38

ДАН независности 21. мај Будва ће дочекати окићена са "три врсте застава. Први пут на јавној расвети дуж главног булевара осим заставе Црне Горе, постављене су и тробојке и заставе ЕУ.

ЗАСТАВА ЦРНЕ ГОРЕ,  ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ И ТРОБОЈКЕ У БУДВИ: Црна Гора ове године обележава 15 година од обнове независности

Фото: Б. Дабић

Радници Комуналног предузећа од јутрос украшавају град поводом предстојећег Дана независности.

Директор Комуналног предузећа Драго Ивановић казао је новинарима да постављање заставе Европске уније симболизује намеру Општине Будва да се кандидује за титулу Европске престонице културе.

-На симболичан начин смо, истицањем ове заставе желели да покажемо јасно опредељење у том правцу јер сматрамо да метропола туризма заслужује ову титулу за коју ћемо предано радити у наредним годинама. Друга је Уставом дефинисана државна застава што је свакако обавеза локалне самоуправе да у данима државних празнима истиче ову заставу на пригодан и законом прописан начин, што је у потпуности испоштовано. Трећа застава која се ове године завијорила улицама нашег града је тробојка која је званично кроз Устав ЦГ из 1905. год утемељена у Црној Гори и то чланом 39 који прописије да су народне боје: црвена, плаветна и бијела. Она представља традиционалну и народну заставу која је и данас препозната у Закону о државним симболима и која као такв ужива заштиту као историјски симбол Црне Горе, казао је Ивановић.

Према његовим речима, “у ширем контексту тробојка допуњује и европско опредељење Црне Горе јер тробојка има своје утемељење у земљама ЕУ од којих је свакако Француска и под тробојком је извојевана једна од најзачајнијих револуција. Уједно, тробојка симболизује повезаност Црне Горе кроз историју са нама братским и пријатељским државама као што су Србија, Русија, земље еx Yугославије”.

- Циљ нам је да на овај начин истакнемо међусобну повезаност и блискост како би смо послали поруку добродошлице гостима из тих земаља као део овогодишње туристичке промоције. Будва је туристичко место која увек настоји да на оригиналан начин привуче госте а ове године се ослањамо на традиционалне госте из набројаних земља тако да им овим путем верујемо шаљемо позитивне поруке да су у Будву и Црну Гору увијек добродошли, казао је Ивановић.

УРА- ПРИМЕР НЕПОШТОВАЊА УСТАВА И ЗАКОНА

Из ОО УРА Будва реаговали су поводом постављања тробојки на булевару у Будви, истичући да је то пример непоштовања Устава и Закона кроз качење застава других држава на Дан независности Црне Горе

-Иако ДПС-а одавно у Будви више нема и даље се види континуитет његове владавине. То је управо разлог због којег нисмо и никад нећемо подржати козметичку замену већ истинске промјене у опстини Будва. У сусрет 21. мају, првом Дану независности од кад смо је обновили и око којег би сви грађани требало да буду окупљени и помирени, и даље постоје они чија ретроградна политика жели само поделе, они који су највише профитирали као "национално угрожени" у време ДПС-а, а данаспредседавају општином и чине све да поделе јос више продубе. Време је сазрело да се разоткрију сви и одговоре на питање да ли желе поштену, еколоску и просперитетну Будву или примитивну и корупционашку, како је и сам први човјек опстине представља? Интересантно је да се ове поделе увек подмећу и јављају кад треба сакрити штетне уговоре, нефункционалност локалне самоуправе или једноставно недостатак визије развоја града, наводе у саопштењу из УРЕ и додају:

-Све нас ово подсећа на Верицу Мараш која је исто тако била “угрожена” као и први човек наше опстине. Сувише је овђе подударности са предходним режимом да би све била пука случајност. Оно што је евидентно кроз последњу СО Будва је да председник општине подршку више нема, чак ни из својих редова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)