ПОДАЦИ УНЕСКО: Пандемија затворила готово половину поставки

Novosti online

17. 05. 2021. у 13:52

ПОСЕЋЕНОСТ музеја ће и у овој години остати на прошлогодишњем, показује извештај организације УНЕСКО. Према подацима Музејског документационог центра, чак 43 одсто музеја је поново затворило своја врата због пандемије.

ПОДАЦИ УНЕСКО:  Пандемија затворила готово половину поставки

Фото В. Данилов

Мере делимичног или потпуног затварања лане је постојало у 83 процента испитаних држав, а за већину њих мере се нису примењивале само на државне музеје, него и на читав музејски сектор. Музеји су били затворени просечно 155 дана, односно нешто више од пет месеци, а највећи број држава био је затворен 31 до 90 дана.

То је резултирало великим падом посећености у просеку од 70 одсто, због драматичног пада међународног туризма чак и оних који су уз спровођење епидемиолошких мера остали отворени. Чак 16 држава имало је више од 90 одсто смањење броја продатих улазница.    

Нагли пад посетилаца имао је знатне финансијске последице за музеје, што је посебно непогодно за оне чији приходи у већој мери зависе од продаје улазница и организације догађаја.

Приходи музеја у 2020. смањили су се између 40 и 60 процената, а многе институције пријављују приходе који су за 60 до 80 одсто нижи у поређењу са онима из 2019.

За четвртину држава чланица, субвенције за музеје су остале стабилне, а за четвртину су се чак и повећале, понекад и за више од 20 одсто.

Чак три четвртине држава чланица сматра да постоје претње њиховим музејима међу којима се истичу смањење прихода и питање организације, сигурност збирки и њихове заштите, смањење прихода и губитака радних места у сектору.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)