СТРАВИЧНЕ СЦЕНЕ У ИНДИЈИ: Тела преминулих од ковид-19 плутају рекама

Танјуг

15. 05. 2021. у 19:42

ТЕЛА преминулих од ковид-19 пронађена су бачена у неке индијске реке, саопштиле су локалне власти по први пут званично признајући ту алармантну праксу, за коју се наводи да је последица сиромаштва и страха од болести у удаљеним областима.

СТРАВИЧНЕ СЦЕНЕ У ИНДИЈИ: Тела преминулих од ковид-19 плутају рекама

Фото: Танјуг/АП

Слике лешева који плутају низ реку Ганг, која се у хиндуизму сматра светом, шокирали су земљу, која се бори са најгорим светским налетом случајева ковид-19, преноси Ројтерс.

Иако су извештаји у медијима повезали пораст броја тела откривених како плутају реком и њеним притокама последњих дана са пандемијом, индијска северна држава Утар Прадеш, у којој живи 240 милиона људи, до сада није јавно открила узрок смрти.

Фото: Танјуг/АП

-Управа има информације да се тела оних који су подлегли ковид-19 или било којој другој болести бацају у реке, уместо да се одлажу у складу са одговарајућим ритуалима, рекао је високи државни званичник Маноџ Кумар Сингх у писму званичницима у које је Ројтерс имао увид.

Он је затражио од сеоских званичника да осигурају да се лешеви не бацају у воду и рекао да ће државна влада дати сиромашним породицама погинулих по 5.000 рупија (68 долара) за кремирање или сахрањивање тела.

Држава је такође затражила од полиције да патролира рекама како би зауставила ту праксу.

Индија свакодневно званично пријављује око 4.000 смртних случајева од те болести већ скоро две недеље, али здравствени стручњаци кажу да је број преминулих вероватно много већи због лошег тестирања у руралним областима и других фактора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)