ПАЛЕСТИНСКА СТРАНА ПРЕДЛАЖЕ "СВЕ ИЛИ НИШТА": Израелски амбасадор у Русији - Спремни само за преговоре, тоталног рата неће бити

Новости онлајн

14. 05. 2021. у 18:32

ИЗРАЕЛ је спреман за да се организују директни преговори са палестинском страном, до избијања тоталног рата између Израела и Палестине неће доћи, изјавио је у интервјуу за РИА Новости израелски амбасадор у Русији Бен Цви.

ПАЛЕСТИНСКА СТРАНА ПРЕДЛАЖЕ СВЕ ИЛИ НИШТА: Израелски амбасадор у Русији - Спремни само за преговоре, тоталног рата неће бити

Фото: ЕПА

- Не, не, не. Последњи тотални рат догодио се  1973. и 1982. године - рекао је амбасадор упитан да прокоментарише да ли би сукоб у појасу Газе могао да прерасте у прави рат.

Такође је рекао и да копнена операција није тренутно у плану, али да таква могућност није искључена уколико се ситуација погорша.

Говорећи о преговорима, Цви је рекао да се питање сусрета израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа са палестинским лидером Махмудом Абасом увек спомиње у редовник контактима са Русијом, али да је првенствено неопходно да се ситуација смири како би се стекли услови да се преговори организују.

- Наравно, то понављамо све време. То је управо оно што желимо – директни преговори без предуслова - подвукао је израелски дипломата.

На питање да ли је Израел спреман на уступке у могућим преговорима са Палестином, амбасадор је одговорио потврдно.

- Наравно. Већ смо то предлагали два пута. Премијер Израела Ехуд Барак је 2000. године предложио бившем председнику Палестинске Народне Самоуправе Јасеру Арафату 94 одсто свих територија, али одговор је био негативан. Премијер Израела Ехуд Олмерт је 2008. године предложио отприлике исто Абеу Мазену који је то такође одбио. Већ смо предлагали, било је конкретних предлога - рекао је амбасадор.

Како је нагласио, друга страна предлаже „све или ништа“.

- Због тога је потребно да се седне и разговара. Чињеница је да имамо такве суседе и требало би да се договоримо са њима. Није ствар у сазивању некаквих огромних међународних конференција – оне неће дати резултата. Све смо то већ прошли. Једини ефикасан начин је када седну и разговарају једни с другима - констатовао је Бен Цви.

Такође је казао и да је Израел спреман на апсолутни прекид ватре, али да је потребно да палестинске снаге то учине прве.

- Само ако они престану да пуцају. То је наш једини услов. Нека се позабаве мало својим грађанима у Гази, како би они боље тамо живели, нека се баве економијом, а не да лансирају ракете по Израелу - додао је.

Све детаље пратите у блогу уживо КЛИКОМ ОВДЕ!

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)