РАСПРАВА ОКО СМРТНЕ КАЗНЕ: Масакр у школи у Казању покренуо бројне теме у Русији

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

13. 05. 2021. у 21:01

УБИЦУ Иљназа Гаљавијева (19), који је направио масакар у школи у Казању, главном граду Татарстана, у току два месеца колико му је одређен притвор, пребациће у Москву како би се у Институту В. Сербског обавила комплексна психолошко-психијатријска експертиза.

РАСПРАВА ОКО СМРТНЕ КАЗНЕ: Масакр у школи у Казању покренуо бројне теме у Русији

Иљназ Гаљавијев у суду / Фото РИА.ру

Ових дана ће се знати и резултати анализе је ли Иљназ Гаљавијев био под утицајем наркотика 11. маја, када је са ловачком пушком дошао у школу и убио седам ђака, наставницу и учитељицу. Објављено је и да су у стану где је живео пронађена опојна средства, велика количина муниције и материјал за прављење експлозивних направа.

У првом појављивању пред судом Иљназ Гаљавијев је био смирен, признао је да је починио масовно убиство и једино није хтео да одговара на питања новинара. Озлојеђени и осрамоћени родитељи Иљназа Гаљавијева се нису појавили у судници.

Под утиском застрашујућег масакра у Казању, у Русији је сада велики број гласова, од политичара из Думе до обичних грађана, да се врати смртна казна за особе које су починиле крвопролића у терористичким акцијама.

Једно од питања о којем се много расправља је како спречити појављивање текстова на интернету у којима се објашњава како се праве у кућним условима експлозивне направе са садржајем који се може купити у свакој продавници. Онај ко зна рецептуру лако може да направи експлозив и изазове крвопролиће. Такође се предлаже да се што пре донесе закон којим би се забранила продаја оружја особама које нису биле у војсци.

ЖАЛИО СЕ НА ГЛАВОБОЉЕ

Мада у полицијској евиденцији Иљназа нема међу наркоманима и насилницима, истражни органи су ипак пронашли у једној медицинској установи у Казању да је он више пута долазио на преглед жалећи се на главобоље. Један од лекара закључио је да Иљназ Гаљавијев болује од енцефалопатије, обољења мозга. То обољење може настати због тровања и употребе наркотика, као и код хроничних алкохоличара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)