"ПОДЛА И ДОСТОЈНА ПРЕЗИРА" Либијска министарка под притиском да поднесе оставку

Танјуг

09. 05. 2021. у 22:32

НАЏЛА Мангуш, прва жена на функцији министра спољних послова у Либији, под притиском је да поднесе оставку и била је изложена личном злостављању након што је позвала турске трупе и плаћенике да напусте њену земљу, пише ''''Гардијан''''.

ПОДЛА И ДОСТОЈНА ПРЕЗИРА Либијска министарка под притиском да поднесе оставку

Фото: Пиксабеј

Мангуш, адвоката и активисткињу за људска права, привремени премијер земље Абделхамид Дбејбах именовао је за министарку спољних послова након што се суочио са негативним реакцијама јер није испунио обећање да ће 30 одсто министарских места припасти женама, наводи британски лист.

У суботу је милиција у Триполију насрнула на хотел који је раније користила влада јединства.

На снимцима емитованим током викенда, чује се како милиција пита где се Мангуш налази и претражује аутомобиле, наводи "Гардијан'".

Радикални исламистички свештеник Садик ал-Гариани, који живи у Турској, такође је критиковао Мангуш на свом ТВ каналу Ал-Танасух, описујући је као „подлу, достојну презира и која служи ционистичком пројекту“.

Посматрачи сматрају да су такве акције угрозиле њен живот и показале неспособност неких либијских мушкараца да прихвате жене у либијској политици.

Неки од противника Мангуш тврде да је она присталица команданта Калифе Хафтара и његове Либијске националне армије са седиштем на истоку, која је и даље активна готово годину дана након што је пропала њена 14-месечна офанзива на заузимање главног града Триполија.

У Триполију, наоружане групе које су потиснуле Хафтара из главног града уз турску подршку и даље контролишу улице.

Противници Мангуш кажу да се њени позиви да Турска напусти Либију нису попраћени критиком присуства руских плаћеника из групе Вагнер, која има везе са Хафтаром.

Турска тврди да се њено присуство у Либији не може упоређивати са присуством руских плаћеника, јер су њене трупе у Либији смештене на позив претходне либијске владе.

Турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу, који је посетио Триполи прошле недеље, критиковао је оне који сматрају да је турско присуство у Либији еквивалентно присуству нелегитимних група.

Недавне резолуције Савета безбедности УН, међутим, позивају све стране плаћенике и трупе да напусте земљу, као и мировни споразум који су обе стране потписале прошле године, наводи "Гардијан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)