ПУТИН УПОЗОРИО РИВАЛЕ: Како су западни медији видели Параду победе у Москви (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

09. 05. 2021. у 18:46

ТОКОМ говора на Паради победе у Москви председник Русије Владимир Путин се оштро осврнуо на нацистичке идеје које су, како је са жаљењем изјавио руски лидер, и у савременом свету популарне код неких група људи.

ПУТИН УПОЗОРИО РИВАЛЕ: Како су западни медији видели Параду победе у Москви (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Западни медији су речи руског лидера схватили као прикривено обраћање Вашингтону и Бриселу. У његовој изјави да Русија жели да заштити своје интересе неки новинари су видели „упозорење“ ривалима Москве.

Између осталог, „Ел Периодико“ пише о "милитаристичком расположењу Русије".

- Владимир Путин је „у обланди“ оптужио САД и ЕУ за покушај ревизије историје и препород идеолошке изузетности. Лидер Кремља је упозорио своје политичке ривале да ће Русија чврсто бранити своје националне интересе - написао је новинар.

Владимир Путин је заиста говорио о препороду нацистичке идеологије и покушајима да се ревидира историја од стране „остатака казнених одреда“. Ипак, ни сам руски лидер, нити његов портпарол Дмитриј Песков нису поменули САД нити било коју државу ЕУ. У Кремљу, напротив, подржали су жељу Европљана да се боре против неонацизма – на пример, у Украјини и балтичким државама.

„Заоштравање између Москве и Запада“

Агенција „Ројтерс“ је такође скренуло пажњу на дан победе. Параду у Москви су назвали „демонстрацијом грубе војне силе у позадини напетости у односима са Западом“.

Осим тога, у тексту о празнику су додали и информације о „дипломатском спору“ између Русије и ЕУ, као и о узајамном протеривању дипломата из Москве и Вашингтона.

За међународну агенцију АП је најзначајније у данашњем догађају изјава Путина о препороду нацизма, док је за АФП изјава руског лидера о заштити интереса државе.

„Време је да се извуку поуке“

Кинеска државна агенција „Синхуа“ назвала је параду Победе добрим подсећањем на ужасе рата и вредност мира.

- Обележавање Дана победе је потребно, не само како би се честитало херојима и прославила велика победа, већ и да се подсетимо на послератни светски поредак који треба штитити, како од врућих тако и од хладних ратова - наводи се у коментару агенције.

Новинари сматрају да треба подсетити на „поуке историје“ које становници свих држава света треба да усвоје.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)