ЛУКОМ И СТРЕЛОМ НА ХЕЛИКОПТЕРЕ: "Би-Би-Си њуз" извештава о борбама домородаца Амазоније против вакцина

В. Н.

08. 05. 2021. у 23:00

ЛАЖНЕ информације које долазе од политичара и проповедника стижу до удаљених амазонских села путем апликације "Вацап", извештава Жилијана Грањани из "Би-Би-Си њуз" сервиса за Бразил.

ЛУКОМ И СТРЕЛОМ НА ХЕЛИКОПТЕРЕ: Би-Би-Си њуз извештава о борбама домородаца Амазоније против вакцина

Фото АП

Хеликоптер пун здравствених радника и вакцина против ковида 19 је полетео из Лабрее, која се налази у јужном делу Амазона, и кренуо ка селу удаљеном 50 километара.

Али сељани који су део домородачког племена Жамамади, "поздравили" су хеликоптер наоружани луком и стрелама и тражили су да летелица оде, додаје се у извештају.

Они су чули лажне гласине о вакцинама и тражили уверења религиозних мисионара, а не доктора - пре него што добију дозе, а хеликоптер је одлетео без давања иједне вакцине.

Много лоших информација о вакцинама кружи "Вацапом", али не долазе од сељана, већ од верских лидера и политичара, а међу њима је и председник Бразила Жаир Болсонаро.

"Нико ме не може натерати да примим вакцину", рекао је Болсонаро у септембру, а онда је додао да "бразилски народ неће бити ничије заморче" и да "неће примити вакцину и тачка".

Његове речи су рашириле бизарне и лажне тврдње, карактеристичне за антиваксерске онлајн групе, како ковид-19 вакцине мењају људски ДНК.

"Ако постанете алигатор, то је ваш проблем... Ако жени порасте брада или мушкарац почне да прича гласићем, они (фармацеутске куће) немају ништа с тим", наводи се у "Би-Би-Си" објави на интернету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)