ЗЕЛЕНИ СВЕ БЛИЖИ ВЛАСТИ, ПОНОВО ПОСЛЕ 24 ГОДИНЕ: Меркелова и даље најпопуларнија у земљи - ко ће је наследити?

Танјуг

08. 05. 2021. у 00:45

ПОПУЛАРНОСТ немачке владајуће коалиција демохришћана (ЦДУ и ЦСУ) и социјалдемократа (СПД), која се назива и "Велика коалиција", је у паду, а Зелени су све популарнији, показују резултати анкете Института за истраживање јавног мњења Инфратест-Димап.

ЗЕЛЕНИ СВЕ БЛИЖИ ВЛАСТИ, ПОНОВО ПОСЛЕ 24 ГОДИНЕ: Меркелова и даље најпопуларнија у земљи - ко ће је наследити?

Фото: АП

Да су избори били претходне недеље већину би заједно имали демохришћани и Зелени (црно-зелена коалиција) или Зелени, социјалдемократи и либерали (зелено-црвено-жута коалиција). Али се и коалиција Зелениих са социјалдемократама и Левицом, која би први пут на савезном нивоу ушла у власт, не може тренутно сасвим искључити, наводе истраживачи јавног мњења.

Коалиције са Алтернативом за Немачку (АфД) отпадају јер су такву комбинацију све остале странке искључиле.

И други институти за истраживање јавног мњења већ су дошли до сличних резултата - Зелени су на првом месту по популарности, јер је популарност демохришћана битно опала. Ово није први пут да су Зелени преузели водећу позицију у анкетама, последњи пут је то било у лето 2019, пише Дојче веле.

Разлоге аналитичари виде у кадровским решењима странака. Наиме, када би Немци директно бирали наследницу Ангеле Меркел, онда би се 28 одсто одлучило за политичарку Зелених, Аналену Бербок. Нови демохришћански кандидат Армин Лашет има само 21 одсто подршке. Чак би му само сваки други присталица демохришћана дао свој глас. А за социјалдемократског кандидата Олафа Шолца гласало би такође свега 21 одсто испитаника.

Анкета која је спроведена између 3. и 5. маја код 1.351 испитаника, показује и зашто је Аналена Бербок успешна - она је немачким грађанима најсимпатичнија и најверодостојнија, док лидерску снагу виде углавном код Олафа Шолца.

Сагласност грађана са политиком Аналене Бербок порасла је за само један месец на 41 одсто, чиме се она изједначила са Олафом Шолцом, док је Армин Лашет и након званичне кандидатуре за канцелара остао на 24 одсто.

Ипак, Ангела Меркел, која се није кандидовала за изборе у септембру, остаје најпопуларнија политичарка у Немачкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)