ОТКРИО ПЛАНОВЕ ПРАГА О СПУТЊИКУ ВЕ - ПА ОСТАО БЕЗ ПОСЛА: Чешка хтела да уцени Русе да би добила вакцину?

Новости онлајн

07. 05. 2021. у 20:03

ПОТПРЕДСЕДНИК владе и министар унутрашњих послова Чешке Јан Гамачек искључио је шефа регије Пардубице Мартина Нетолицког из надзорног одбора „Чешке поште“, о чему је и сам политичар потврдио за чешки лист „Novinky.cz“.

ОТКРИО ПЛАНОВЕ ПРАГА О СПУТЊИКУ ВЕ - ПА ОСТАО БЕЗ ПОСЛА: Чешка хтела да уцени Русе да би добила вакцину?

Фото: Пиксабеј

Нетолицки је навео да не зна разлоге за своје отпуштање.

- Током јутра председник Асоцијације региона Мартин Куба ме је позвао и рекао да га је контактирао потпредседник владе Гамачек и саопштио о планираној прерасподели - изјавио је Нетолицки.

Лист „Сезнам справи“ објавио је, позивајући се на неименоване високо позициониране изворе, да је Гамачек планирао да посети Русију средином априла и да се договори да Праг наводно не саопштава о инциденту у Врбјетици у замену за одржавање могућег руско-америчког самита у престоници Чешке, као и за вакцину „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Касније је Нетолицки изјавио новинарима да му је Гамачек рекао о планираном путовању у Москву како би донео руску вакцину. Гамачек је демантовао наводе медија о томе да је наводно намеравао да се договори са Москвом пре изношења званичних оптужби на њен рачун за умешаност у експлозије на складишту оружја у Врбјетици 2014. године.

Потпредседник владе је у међувремену објавио намеру да тужи ауторе дискредитујућег материјала и затражио извињење од лидера опозиционих партија који су га оптужили за антидржавне акције.

Током јучерашњег дана су из Националног центра за борбу против организованог криминала почели са изучавањем детаља догађаја објављених у медијима. Шеф војне обавештајне службе Чешке Јан Бероун није потврдио информације које су се појавиле у медијима о Гамачековој „трговини“ са руским представницима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)