„ОТАЦ“ РУСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Иља Старинов – Нацисти су од њега стрепели, дајте му хоклицу и од ње ће направити мину (ВИДЕО)

Новости онлине

06. 05. 2021. у 16:57

ИЉА Григоријевич Старинов био је геније за саботаже, један од најпознатијих совјетских диверзаната.

„ОТАЦ“ РУСКИХ СПЕЦИЈАЛАЦА: Иља Старинов – Нацисти су од њега стрепели, дајте му хоклицу и од ње ће направити мину (ВИДЕО)

Фото: Јавно власништво

Током Другог светског рата организовао је много успешних операција у позадини непријатеља, преноси телевизија „Звезда“ у свом специјалном пројекту „Хероји Великог отаџбинског рата“.

-Иљу Григоријевича често називају 'оцем' или 'оснивачем' руских специјалних снага. Најпознатије операције његовог одреда у Шпанији биле су минирање воза са италијанским пилотима (које је Мусолини послао у помоћ Франсиску Франку) и минирање моста преко реке (Аликанте)- прича праунук познатог диверзанта Александар Дјуков.

Старинов је импресионирао своје саборце способношћу да од онога што има при руци направи ефикасну експлозивну направу.

​-Чак су се и шалили: 'Дајте Старинову хоклицу и он ће од ње направити мину'- додаје Дјуков.

Минирање Харкова је била једна од највећих операција које су реализоване у току Другог светског рата.

-Коришћена је тајна техника. Експлозивним уређајима је управљано преко радија. У том моменту то је била најновија техника. Услед тога, експлозије на територији Харкова који су били окупирали нацисти, дуго су одјекивале. Мина коју је поставио Иља Григоријевич експлодирала је под ногама команданта града, генерала фон Брауна- рекао је Дјуков.

Иља Старинов је током Другог светског рата реализовао мноштво успешних операција које су збрисале огроман број немачких војника (12.000). Након рата је обучио прве припаднике чувене специјалне јединице „Вимпел“.

Старинов је преминуо 18. новембра 2000. у стотој години живота.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)