МОДЕРНА ФРАНЦУСКА ПО РЕЦЕПТУ БОНАПАРТЕ: Контроверзе обележиле двеста година од смрти Наполеона

Г. ЧВОРОВИЋ-Од сталног дописника Париз

05. 05. 2021. у 22:31

КОМЕМОРАЦИЈА, а не прослава. У овој игри речи француске власти су пронашле начин да достојно обележе двестоту годишњицу смрти Наполеона, у тренутку док се у земљи води полемика око наслеђа великог војсковође.

МОДЕРНА ФРАНЦУСКА ПО РЕЦЕПТУ БОНАПАРТЕ: Контроверзе обележиле двеста година од смрти Наполеона

Фото ЕПА

Наполеону, пре свега левица, у савремено доба највише замера реуспостављање робовласништва, мизоген однос према женама, деспотску владавину, милионе мртвих на бојним пољима...

Они који га подржавају, пре свега на десном политичком тасу, истичу проношење величине Француске светом, доношење Грађанског законика, савремену реорганизацију универзитета, увођење матуре и система префеката, формирање Банке Француске... Однос према робовима приписују оном времену.

Фото ЕПА

Присталице наглашавају и Наполеонове иноваторске способности, које су промениле живот Француза, али и целог света. Француски цар је, тако, допринео проналажењу конзерви да би се избегао скорбут код војника, измислио багет, односно издужену форму хлеба, да би се лакше транспортовао на фронт, иницирао производњу шећера од репе. Био је фасциниран електрицитетом и обожавао је италијанског физичара Алесандра Волту коме је доделио титулу грофа.

ВЕСТ О СМРТИ ПОСЛЕ ДВА МЕСЕЦА

НАПОЛЕОН Бонапарта је преминуо 5. маја 1821. у интернацији на енглеском острву Света Јелена, од рака желуца, у 51. години. Информација о његовој смрти објављена је француској штампи оног доба - после два месеца.

Председник Макрон је одлучио да учествује у комеморацији Наполеону у Дому инвалида, где су сахрањени Бонапартини посмртни остаци. Левичари кажу да је то још један знак Макроновог окретања удесно. Ступајући на дужност, Макрон је истакао намеру да буде "јупитеријански" председник, уз стриктно поштовање протокола и грандиозног наслеђа које су оставили Јованка Орлеанка, Наполеон или генерал Де Гол.

- Имамо жељу и амбицију да у лице гледамо нашу историју. Да признамо и историјске грешке. Чуо сам да неки сматрају да не би требало одржати комеморацију Наполеону. Други кажу да би га требало још више славити. Наполеон је био личност из наше историје - ставио је тачку на полемику портпарол француске владе Габријел Атал.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)