ПОСЛЕ 20 ГОДИНА И 2.400 МРТВИХ АМЕРИКАНАЦА: Почела завршна фаза повлачења из Авганистана

Танјуг

01. 05. 2021. у 16:07

ЗАВРШНА фаза окончања америчког "вечитог рата" у Авганистану, формално је започела данас, а последње америчке и НАТО трупе ће се, после 20 година, повући до краја лета.

ПОСЛЕ 20 ГОДИНА И 2.400 МРТВИХ АМЕРИКАНАЦА: Почела завршна фаза повлачења из Авганистана

Фото: Танјуг/АП

Председник САД Џо Бајден одредио је 1. мај као званични почетак повлачења преосталих снага - око 2.500-3.500 америчких војника и око 7.000 НАТО војника, преноси АП.

Војска је пописала инвентар, одлучујући шта се враћа у САД, шта се предаје авганистанским снагама безбедности, а шта је за продају као смеће на пијацама Авганистана. Последњих недеља војска је износила опрему из земље масивним теретним авионима Ц-17.

Процењује се да су САД у последње две деценије потрошиле више од 2.000 милијарди долара у Авганистану, према пројекту "Трошкови рата" на Универзитету Браун, који документује скривене трошкове америчког војног ангажмана.

Званичници Министарства одбране и дипломате рекли су за АП да је повлачење подразумевало затварање мањих база током прошле године, али да је откако Бајден средином априла најавио повлачење за крај лета, само око 60 војних лица напустило земљу.

Фото: Танјуг/АП

Џозеф Бајден на војном гробљу Арлингтон

САД и њихови савезници у НАТО-у заједно су ушли у Авганистан 7. октобра 2001. године како би ухватили лидере Ал-Каиде, организаторе терористичких напада 11. септембра у Њујорку и Вашингтону, који су живели под заштитом талибана у земљи.

Два месеца касније, талибани су поражени, а борци Ал Каиде и њихов вођа Осама бин Ладен били су у бекству, наводи АП.

У својој најави повлачења прошлог месеца, Бајден је рекао да је почетна мисија остварена пре једне деценије када су припадници специјалних јединица америчке морнарица СЕАЛС убили Бин Ладена у његовом скровишту у суседном Пакистану. Од тада је Ал-Каида деградирана, док је терористичка претња "метастазирала" у глобални феномен који се не може контролисати задржавањем хиљада војника у једној земљи, рекао је амерички председник.

До сада САД и НАТО нису добили никаква обећања од Талибана да неће нападати њихове трупе током повлачења. Као одговор на питања АП-а, портпарол талибана Сухаил Шахин рекао је да талибанско руководство још размишља о својој стратегији.

Талибани и даље оптужују Вашингтон за кршење споразума које је потписала претходна администрација пре више од годину дана. У том споразуму САД су навеле да ће све трупе повући до 1. маја, а непоштовање тог споразума је "отворило пут муџахединима (Исламски Емират Авганистан) да предузму сваку противмеру коју сматрају прикладном против окупаторских снага", кажу Талибани.

Насиље је порасло у Авганистану од потписивања споразума из фебруара 2020. године. Мировни преговори између талибана и авганистанске владе, који су били део споразума, брзо су пропали. У петак је у камиону бомби у источној провинцији Логар убијена 21 особа, од којих су многи полиција и студенти.

Фото: Танјуг/АП

Авганистанци су платили највишу цену од 2001. године, са 47.245 убијених цивила, према пројекту “Трошкови рата”. Милиони људи су расељени унутар Авганистана или су пребегли у Пакистан, Иран и Европу.

Очекује се да ће авганистанске снаге безбедности бити под све већим притиском талибана након повлачења ако у међувремену не буде постигнут мировни споразум, тврде авганистански посматрачи.

Од почетка рата они су претрпели велике губитке, са проценама од 66.000 до 69.000 убијених авганистанских војника.

Фото: Танјуг/АП

Прошла година је била једина у којој америчке и НАТО трупе нису претрпеле губитке. Министарство одбране каже да је од 2001. године убијено 2.442 америчких војника, а 20.666 рањено.

У сукобу је такође убијено 1.144 особља из земаља НАТО-а.

У међувремену, Талибани су постали најјачи од свргавања 2001. Иако је мапирање онога што они контролишу тешко, верује се да они држе под контролом скоро половину Авганистана.

-Говоримо одлазећим Американцима... водили сте бесмислен рат и платили сте то, а ми смо такође принели огромне жртве за наше ослобођење- рекао је Шахин за АП у петак.

Ипак, помирљивијим тоном је додао: "Ако... отворите ново поглавље помоћи Авганистанцима у обнови и рехабилитацији земље, Авганистанци ће то ценити“.

Најављујући одлазак, Бајден је рекао да би чекање на идеалне услове за одлазак везало Америку на неодређено време.

Како АП наводи, у авганистанској престоници и широм земље расте страх да ће након одласка последњих страних трупа уследити хаос.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)