ТЕХНОЛОГИЈА НАС ПРИБЛИЖАВА СУДЊЕМ ДАНУ: Кисинџер тврди - Ако Америка и Кина зарате свет ће бити на ивици катаклизме

Тањуг

01. 05. 2021. у 13:01

АМЕРИЧКО - кинески односи све су ближи "судњем дану" због технолошког напретка, оценио је некадашњи државни секретар и саветник за националну безбедност у Белој кући у администрацији републиканског председника САД Ричарда Никсона.

ТЕХНОЛОГИЈА НАС ПРИБЛИЖАВА СУДЊЕМ ДАНУ: Кисинџер тврди - Ако Америка и Кина зарате свет ће бити на ивици катаклизме

Фото: ЕПА

Кисинџер је указао на војну и економску моћ Кине, изразио став да су затегнути међудржавни односи највећи проблем савременог света и упозорио да напетост на релацији Вашингтон - Пекинг представља "највећи глобални проблем" који би могао да се прелије на цео свет и уведе човечанство на ивицу катаклизме у случају сукоба ове две технолошке суперсиле, пренео је лондонски дневник Гардијан.

Времешни, 98-годишњи амерички политичар и експерт за међународне односе оценио је да би економски, војни и технолошки потенцијал две супер силе крије више ризика него што је то био случај током Хладног рата између САД и ШСР.

Кисинџерово излагање током симпозијума посвећеног актуелним глобалним питањима на Седона Форуму Института Мекејн, коинцидира са изјавом америчког секретара за одбрану Лојда Остина који је упозорио да ће "начин на који ће бити вођен следећи велики рат бити потпуно другачији од свега што се догађало у ратовима вођеним до сада".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)