АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: Русија и Кина ће значајно раширити нуклеарне арсенале у наредној деценији

Новости онлине

29. 04. 2021. у 21:09

РУСИЈА и Кина ће, вероватно, значајно проширити своје нуклеарне арсенале у наредној деценији, сматра директор Обавештајне управе Министарства одбране САД (РУМО), генерал-пуковник копнених снага Скот Беријер.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ УПОЗОРАВА: Русија и Кина ће значајно раширити нуклеарне арсенале у наредној деценији

Фото: Принтсцреен

Према његовим речима, „очекивано ширење руског арсенала у великој мери се заснива на порасту броја нестратешког нуклеарног наоружања“.

Према проценама САД, Русија располаже са око 1.000 до 2.000 тактичких нуклеарних бојевих глава и са око 1.400 бојевих глава за стратешке системе, сматра шеф РУМО.

Беријер такође истиче да су америчке обавештајне службе ревидирале своје претходне закључке о темпима ширења кинеског нуклеарног арсенала.

Фото: Танјуг/АП

-Прошле године РУМО је предвиђала да ће Кина ове деценије бар удвостручити свој нуклеарни арсенал који, како се претпоставља, броји нешто више од 200 бојевих глава. Од тада је Пекинг убрзао ширење свог нуклеарног арсенала, а сада је на путу да превазиђе наше претходне прогнозе када је реч о вероватној величини арсенала до краја ове деценије- истакао је Беријер.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)