ЧЕШКА ОДБАЦУЈЕ ОПТУЖБЕ: У складишту у Врбјетици није се налазило забрањено оружје

Новости онлајн

26. 04. 2021. у 22:19

СПЕКУЛАЦИЈЕ да се забрањено оружје налазило у складиштима у селу Врбјетице, нису тачне, што је претходно потврдио суд, саопштило је Министарство одбране Чешке на Твитеру.

ЧЕШКА ОДБАЦУЈЕ ОПТУЖБЕ: У складишту у Врбјетици није се налазило забрањено оружје

Архива

- Спекулише се да се у Врбјетици налазило забрањено оружје. То није истина, што је и суд потврдио. Чешка се придржава међународних споразума - наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Премијер Чешке Андреј Бабиш поновио је данас да је једини узрок експлозије у Врбјетици 2014. године - напад руских агената.

Имајући у воду да је председник Чешке Милош Земан саопштио јуче да он ништа не зна о руској умешаности у експлозију, да не постоје докази за ове тврдње, премијер је одговорио: „То смо добили од полиције. Председник (Милош Земан) је говорио је о првобитној верзији са којом је полиција радила од 2014. године. То је била верзија о лошем руковању (радника) оружјем на складишту“, рекао је премијер на састанку са шефом државе.

Он је саопштио да се слаже са мишљењем потпредседника Владе Јана Гамачека да је инцидент у Врбјетици био повезан са кретањем територијом Чешке стране обавештајне „јединице 29155“. По његовим речима, Влада износи чињенице које је добила, не само од обавештајне службе, већ и од полиције и Тужилаштва.

Подсетимо, Андреј Бабиш је саопштио 17. априла да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)