КО ВЛАДА У БЕЛОЈ КУЋИ? Камала остала са Бајденом у соби, после тога председник САД саопштио велику одлуку (ВИДЕО)

Novosti online

26. 04. 2021. у 21:56

АМЕРИЧКИ потпредседник Камала Харис изјавила је да је била „последња особа у соби“ пре него што се председник Џо Бајден одлучио за повлачење трупа из Авганистана.

КО ВЛАДА У БЕЛОЈ КУЋИ? Камала остала са Бајденом у соби, после тога председник САД саопштио велику одлуку (ВИДЕО)

Фото АП

 Харисова је тако потврдила раније изјаве председника да је она последња коју консултује, посебно када су у питању важне одлуке.

Председник Сједињених Држава најавио је планове за окончање двадесетогодишњег рата и повлачење трупа. Међутим, рок за ове планове, који су први пут направљен под Доналдом Трампом, померен је са 1. маја на септембар ове године.

Харисова је у интервјуу америчким медијима рекла како јој је Бајден, приликом доношења ове одлуке, дао посебну улогу због њеног искуства, које је другачије од Бајденовог. У исто време, потпредседник САД Камала Харис додала је да је Бајденова реч била последња приликом доношења одлуке.

Коментаришући председникову одлуку да повуче трупе из Авганистана, Харисова је рекла да је Бајден редовно импресионира доносећи одлуке на основу својих дубоких уверења. Тврди да Бајдена не занима да ли његове одлуке бити „политички популарне или корисне за њега лично“.

- Он је председник који има изванредну храброст. Он је неко ко изнова доноси одлуке на основу онога шта заиста верује да је исправно - рекла је Харисова.

Бајденова одлука да повуче трупе из Авганистана није популарна код свих америчких политичара, нити, наводно, код обавештајних агенција, преноси Спутњик интернешенел.

Наиме, републикански сенатор Линдзи Грејам упозорио је да та одлука „утире пут“ још једном великом терористичком нападу на САД, сличне сразмере као 11. септембра. Обавештајне службе су пак наводно упозориле Конгрес да би његова способност да делује у Авганистану могла бити знатно отежана након повлачења.

Међутим, одлука о повлачењу из Авганистана била је популарна код великог броја Бајденових претходника – Барак Обама је био за ту идеју, а у одређеним аспектима и Доналд Трамп. Овај други је вероватно прокрчио пут за повлачење склопивши мировни споразум са талибанима, а захтевао је раније повлачење – до 1. маја. Према Бајденовом плану, америчка војска ће тог дана почети повлачење, које би требало да се заврши до 11. септембра. Амерички савезници у НАТО-у такође су најавили повлачење својих снага након Бајденове изјаве.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)