УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ САОПШТИО: Шта чека Кијев у случају рата са Русијом?

Новости онлајн

26. 04. 2021. у 21:28

ГЕНЕРАЛ-ПОТПОРУЧНИК украјинских Оружаних снага Михаил Забродски сматра да би, у случају сукоба Русије и Украјине, рат био вођен на целој територији Украјине.

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ САОПШТИО: Шта чека Кијев у случају рата са Русијом?

Фото АП

- У ракетно-бомбашким ударима, применом ваздушних снага, рат би имао многе заједничке тачке са Операцијом обједињених снага Украјине у Донбасу, али он ће се водити на некој другој територији - навео је генерал у емисији „Петог канала“.

Како сматра Забродски, неће бити јасне линије фронта, цела Украјина ће учествовати у рату.

- Хвала Богу, околности су се тако развијале, да то још увек нисмо доживели - закључио је генерал.

Михаил Забродски од 2015. године командује Високомобилним десантним војскама Оружаних снага Украјине. Истражни комитет Русије је у септембру 2017. године покренуо кривични поступак против њега због употребе забрањених средстава и метода ратовања.

Ситуација у Донбасу

Сукоб у Донбасу траје већ седам година, у борбама је страдало више од 13 хиљада људи. О решавању ситуације разговара се на састанцима контакт групе у Минску. Стране су усвојиле неколико докумената усмерених на решавање сукоба, али се размена ватре наставља.

Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја. Ове мере подразумевају потпуну забрану пуцања, размештања наоружања у насељима и у њиховој близини, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Осим тога, предвиђена је дисциплинска одговорност за кршење прекида ватре. Наредбе о прекиду ватре које садрже мере за његово одржавање морају бити на снази све док се сукоб не реши у потпуности.

Међутим, од краја фебруара у региону су почеле да се повећавају тензије: ОЕБС извештава о значајном повећању броја кршења прекида ватре, а устаници наводе да Оружане снаге Украјине у гранатирању користе артиљерију. У нападу украјинског дрона на село Александровско 3. априла, погинуло је једно дете. Самопроглашене републике сматрају да Кијев припрема офанзиву великих размера. 

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)