ЖЕСТОКА НАЈАВА ИЗ ТУРСКЕ: Кад је признао геноцид над Јерменима и ми можемо Крим

Novosti online

26. 04. 2021. у 20:28

ТУРСКА партија „Ватан“ („Домовина“) на митингу испред амбасаде Сједињених Америчких Држава у Анкари предложила је неколико мера као одговор на изјаву председника САД Џоа Бајдена о геноциду над Јерменима у Османском царству.

ЖЕСТОКА НАЈАВА ИЗ ТУРСКЕ: Кад је признао геноцид над Јерменима и ми можемо Крим

Фото АП

- Обраћамо се влади. На напад Бајдена не треба одговарати речима. Обавезно треба предузети мере. Турске оружане снаге морају базе Инџирлик и Куреџик одмах ставити под потпуну контролу, а америчке јединице треба да буду враћене у своју земљу у року од 15 дана. Ради признања Крима и Абхазије, као и (самопроглашене) Турске Републике Северни Кипар, морају се покренути дипломатски контакти са Русијом, Ираном и Азербејџаном - наводи се у саопштењу, које је прочитао генерални секретар партије Озгјуром Бурсали.

Признање Бајдена геноцидом, догађај из 2015. године, по њиховом мишљењу, није правоснажно без одлуке међународног суда. У тексту се каже и да је, у складу са пресудом Европског суда за људска права из 2015. године, председник странке „Ватан“ Догу Перинчек, раније осуђен у Швајцарској због расне дискриминације, имао право да порекне да су масовна убиства Јермена у Османском царства 1915. године представљала геноцид. Перинчек је тада изјавио да је „геноцид над Јерменима велика међународна лаж“.

Партија „Ватан“ је паралелно организовала митинг испред америчког конзулата у Истанбулу и намерава да организује овакве акције и током наредне недеље у разним градовима Турске.

Геноцид над Јерменима

Амерички лидер Џо Бајден у суботу је саопштио да су отоманске турске снаге починиле геноцид над Јерменима 1915. године. Он је тако постао први амерички председник после 40 година који је званично назвао злочине над Јерменима геноцидом, упркос противљењу Турске.

Јермени истичу да су отоманске снаге 1915. године убиле милион и по Јермена. Да је над њима извршен геноцид признале су 23 државе, Европски парламент и Светски савет цркава.

Турска прихвата да су многи Јермени који су живели у Отоманском царству убијени у сукобима са османским снагама током Првог светског рата, али оспорава број жртава и пориче да су убиства систематски организована и да представљају геноцид.

Влада Турске позива на формирање међународне комисије историчара у циљу изучавања доступних архивских докумената и како би се развио објективан приступ догађајима у Првом светском рату.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

mile

26.04.2021. 23:13

@ljubo - Optuzite vi ameriku u arhivama ima sigurni dokaza da su Amerikanci pobili 12 miliona Indianaca.Jednom je bilo izneto na TV CNN? ili CBC to je bilo 1992 god. Americki istoricar star 80 odtada ga vise nema.Njegove su reci bile ,12 miliona ubijenih u americi Indijanaca,zar to nije genocid.Nikad se vise nije oglasio zavrsen zivot.