ЛАВРОВ О ЕКСПЛОЗИЈИ У СКЛАДИШТУ МУНИЦИЈЕ: Чешка прекршила међународне споразуме

Новости онлајн

26. 04. 2021. у 15:20

РЕАКЦИЈА представника чешких власти на речи председника земље Милоша Земана о истрази инцидента у Врбјетици говори о томе да за ауторе таквих реакција не постоје верзије онога што се догодило, осим кривице Русије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

ЛАВРОВ О ЕКСПЛОЗИЈИ У СКЛАДИШТУ МУНИЦИЈЕ: Чешка прекршила међународне споразуме

Фото АП

- Председник Земан, као што знате, само је предложио да се настави проучавање свих верзија онога што се догодило пре седам година у складишту у Врбетици, ништа више. А чињеница да је на ову апсолутно разумну изјаву уследила реакција, укључујући, по мом мишљењу, из руководства парламента, које је оптужило председника Земана да омета истрагу, говори само једно: да је неко, укључујући и оне који дају такве изјаве, већ све одлучио за себе и утврдио да не постоје друге верзије, осим кривице Русије. Иако истовремено руководство чешког тужилаштва наводи да је истрага у току - рекао је министар.

Шеф руске дипломатије сматра да узроцима експлозије треба да се позабави Европска унија.

- Сви ови замршени коментари и изјаве су емотивни, не баш разумни, рекао бих... Свим овим би требало да се позабави Европска унија, све се то догодило на њеној територији - додао је Лавров.

Лавров је додао да је складиштење муниције у чешком селу Врбјетице могло да крши бројне међународне споразуме.

- Колико се може претпоставити, судећи по коментарима стручњака, све се догодило због кршење читавог низа норми и правила која важе у ЕУ. Постоје суштинске назнаке да су прекршене и међународне конвенције, укључујући Отавску конвенцију, која забрањује противпешадијске мине, и такозвани споразум о трговини оружјем, чији су потписници, колико ја знам, све чланице Европске уније - објаснио је министар.

Премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

Председник Чешке Милош Земан у недељу је у вези са експлозијама на складишту муниције 2014. године саопштио да у извештајима контраобавештајне службе није било доказа о присуству „руских агената“ у складишту.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)