"НУКЛЕАРНИ ГРАД" ЈОШ ЈЕ АВЕТИЊСКИ ПУСТ: Језиви дани, 35 година касније - репортер “Новости” међу првим новинарима у рејону Чернобиља

Бранко ВЛАХОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - МОСКВА

25. 04. 2021. у 14:30

ЗБОГ катастрофе која се у чернобиљској нуклеарки догодила 26. априла 1986. дуго је дрхтала цела планета, а последице се осећају и данас, 35 година касније.

НУКЛЕАРНИ ГРАД ЈОШ ЈЕ АВЕТИЊСКИ ПУСТ: Језиви дани, 35 година касније - репортер “Новости” међу првим новинарима у рејону Чернобиља

Фото: "Новости"

Аутор овог текста био је у првој групи страних новинара који су посетили чернобиљску атомску централу, где се догодила експлозија у четвртом реактору:

Пратио сам и суђење руководству атомске централе, које је одлучило да направи кобни експеримент, и сведочио великој људској драми окривљених и њихових породица.

Праведности ради мора се рећи да су се окривљени јуначки држали после несреће покушавајући да локализују пожар, а на суђењу су били достојанствени. Тврдње у ТВ серијалу, снимљеном пре две године у Америци, да су били пијани и престрашени нису тачне.

Много пута пријатељи и познаници питали су ме да ли ме је био страх кад сам ишао у Чернобиљ. У младости новинари ретко мисле о последицама, већ им је искључиво стало да буду тамо где је мало ко био. После Чернобиља боравио сам и на атомском полигону у Семипалатинску, када је била прва совјетско-америчка атомска проба...

Хронологија догађаја у Чернобиљу је давно позната, али до данас се расправља о томе јесу ли тадашњи руски реактори имали конструкторских проблема кад је реч о безбедности. Било је планирано да се 25. априла заустави рад четвртог реактора на чернобиљској атомској централи. Касније су се конструктори бранили да нису дали дозволу за експеримент који су одлучили да направе руководиоци Чернобиља.

Посета граду Припјату, на истоименој реци, који је удаљен од атомске централе само три километра, оставила је на нас новинаре незабораван стравичан утисак. Убитачна тишина без иједног шума или звиждука птица. Зјапила су дечја игралишта. На неким балконима се видело да су станари журно одлазили и остављали ствари. Приликом евакуације нису смели ништа да понесу осим личних докумената. Морали су да оставе чак и кућне љубимце, мачке и кучиће.

ВЕЛИКИ БРОЈ ЖРТАВА

У ПРВА три месеца после хаварије умрла је 31 особа која је учествовала у санацији последица катастрофе, а до 2004. још њих 19. Јако озрачено је било 134 људи. Прва жртва је био оператер на атомској централи Валериј Ходомчук, који је радио на пумпама четвртог реактора. Велики пожар је срушио кров па је тако погинуо Владимир Шашенок. У ваздух су полетеле честице изотопа уранијума, плутонијума, цезија, стронцијума и др. Медицинска статистика је забележила да је од последица зрачења после катастрофе умрло још око 4.000 грађана. На ликвидацији последица катастрофе совјетске власти су ангажовале више од 600.000 људи.

Припјат је од Кијева удаљен 111 километара. До хаварије на електрани, у њему је живело 47.500 становника. Имао је брз раст и сваке године се повећавао за 1.500 становника, од чега су половина била новорођена деца. Био је то нови град који је почео да се прави у фебруару 1970. године да би имали где да живе запослени у атомској централи. Статус града добио је 1979. године. У то време СССР је имао девет великих атомских централа, а чернобиљска је била једна од највећих у Европи.

Тог кобног априла 1986. совјетске власти су евакуисале 116.000 људи из рејона Чернобиља, из градова и села у зони од 30 километара око атомске централе.

Сећам се како су гране зимзеленог дрвећа одмах после чернобиљске катастрофе пожутеле, а затим су постале смеђе. Пролазиле су године и дрвеће је веома полако почело да добија своју природну боју...

Како сада изгледа чернобиљска зона? После ТВ серијала о Чернобиљу био је прави туристички бум. Резервација се морала набавити шест месеци пре доласка у овај рејон.

У КИЈЕВУ ПРАЗНОВАЛИ..

МАДА је Кијев удаљен свега 111 километара од чернобиљске атомске централе, тамо су се грађани припремали за прославу 1. маја. Који дан касније су га и празновали. Организатори првомајских манифестација и славља тврде да је генерални секретар ЦК КПСС Михаил Горбачов лично инсистирао да се слави како би се спречила паника међу грађанима.

У оближња села су се полако враћали старији, па се могу видети људи у приватним кућама. Они се не боје радијације и живе мирно без стреса и градске вреве. Мада је забрањено, скупљају печурке у шуми и пецају у реци, имају домаће животиње. Узалуд лекари упозоравају да је у тамошњем домаћем млеку цезијума-137 пет пута више од дозвољене норме...

Град Чернобиљ, који је југоисточно од атомске централе, удаљен је од ње 12 километара. Потпуно је био напуштен 28. априла 1986. До несреће је тамо живело 48.000 људи, а сада их је тек око хиљаду. И он је на реци Припјат, која се улива у велику водену акумулацију одакле се и Кијев снабдева водом.

Чернобиљ је од Кијева удаљен 115 километара. Према истраживањима америчког института "Блексмит", Чернобиљ је 2006. био међу првих десет најзагађенијих градова на свету.

Они који позивају туристе тврде да је сада ниво радијације у граду Чернобиљу исти као и у Кијеву и да се тамо може ићи... Али, становници Чернобиља сада су углавном старији људи. Деце нема. Млађима од 18 година је забрањено да уопште иду тамо.

На атомској централи и сада ради више од хиљаду људи који контролишу процес унутар оштећеног реактора јер тамо и даље постоје остаци горива. Они реактори који нису били оштећени радили су до 2000. године. У плану је дефинитивно затварање те атомске централе 2064. године.

У Припјату ни данас нико не живи. Аветињски празан, најстрашнији је споменик катастрофи у Чернобиљу.

ВЕСТ ПРЕКО ШВЕДСКЕ

О КАТАСТРОФИ се прва информација појавила тек после 36 сати и то на једној локалној радио-станици у Чернобиљу, где је спикер саопштио "о привременој евакуацији становништва". Главни ТВ канали и радио-станице, као и дневни листови, ћутали су. Тек када је ветар донео радиоактивни облак до нордијских земаља потврђена је вест да се догодила нуклеарна катастрофа. Совјетска агенција ТАСС саопштила је тек 28. априла, у 21 сат, следећу вест: "На чернобиљској атомској централи догодила се хаварија. Оштећен је један од атомских реактора. Предузимају се мере за ликвидацију последица. Настрадалима се пружа помоћ. Формирана је Владина комисија".

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)

NEKO IZ MASE

25.04.2021. 20:38

А зашто се ћути о Фукушими? Да ли зато што то нису Руси, можда зато што је то "ападна , напредна технологија"? Можда није било жртава? Или подаци превазилазе све бројке из чернобиља.