ЗАПАД КУМОВАО СПЛЕТКАМА ОКО МАСАКРА У СРЕБРЕНИЦИ: Угледни новинар "Дејли стара" - На Балкану је рат искоришћен за вођење даљих сукоба

Драган ВУЈИЧИЋ

25. 04. 2021. у 14:00

У ИЗВЕШТАЈИМА о догађајима из јула 1995. у Сребреници западни медији никада нису пренели извештаје Црвеног крста, да су неки од 5.000 несталих већ "стигли до средње Босне".

ЗАПАД КУМОВАО СПЛЕТКАМА ОКО МАСАКРА У СРЕБРЕНИЦИ: Угледни новинар Дејли стара - На Балкану је рат искоришћен за вођење даљих сукоба

Фото. Архива "Новости" и Принтскрин

Такође, већина "главних" западних медија никада није известила да је на изборима у Сребреници 1996. чак 3.016 "несталих" муслимана са спискова Црвеног крста уредно гласало. Зато стандардни наратив о масакру у Сребреници изискује потребу за детаљнијим увидом у догађаје који су мејнстрим медији на Западу генерално одбили да пруже.

Ово су само нека запажања из есеја Ереша Омара Џамала, једног од најугледнијих бангладешких новинара из "Дејли стара", најтиражнијих дневних новина на енглеском језику. У земљи од 171 милион сунитских муслимана, есеј о Сребреници изазвао је различите реакције, али не и оштру осуду аутора, потврђује Џамал за "Новости". Истовремено, Радован Караџић, некадашњи председник Републике Српске који је есеј "Различите сплетке и планови везани за масакр у Сребреници" читао у хашком притвору, оценио га је као "нешто најобјективније написано на енглеском језику о овој теми".

- Нажалост, никада нисам био на Балкану, али сам имао срећу да дипломирам у Канади и тамо сам схватио колико је просечан западњак слабо информисан. Врло брзо сам схватио да смо, у ствари, сви лоше информисани јер већини утицајних медија на свету новинари служе као "стенографи моћи", како је то дефинисао мој познати колега Џон Пилџер. У Канади сам упознао неке Источне Европљане и сазнао о рату на Балкану - каже у интервјуу за "Новости" Ереш Омар Џамал.

Фото: Принтскин

 

* Кажете да нисте стручњак за "наш" рат?

- Не. Међутим, добро сам упућен у друге ратове и у геополитику прошлог века. Свестан сам обећања која су САД дале Горбачову током преговора о окончању Хладног рата, да се НАТО неће померити ни центиметар према истоку и чињенице да је сврха Алијансе, како су јавно тврдили, била да "одбрани" Запад од СССР. По завршетку Хладног рата, НАТО није имао разлога да постоји. Рат у БиХ био је прво место на свету где се догодио заокрет, од НАТО као такозване одбрамбене снаге до снаге агресије.

* Како су ваши читаоци реаговали на другачији став о Сребреници?

- Већина њих позитивно. Неки су чак рекли да су били изненађени када су прочитали неке чињенице које сам поменуо. Мада је било и шокираних, али у мањини. Они су били непријатељски расположени према мојим аргументима, али било је очигледно да нису могли да их прихвате јер би то у великој мери довело у питање њихов поглед на свет.

БОГАТЕ ЗЕМЉЕ КАО ВАЗАЛИ

НАЈБОГАТИЈЕ исламске земље предњаче у наративу о Сребреници?

- Што се тиче богатих исламских земаља, многе од њих су западни вазали. Рећи било шта против Запада било би за њих самоубиство. С друге стране, то што имају већинско муслиманско становништво заправо не значи ништа њиховим вођама. Њихове вође не брину за свој народ, зашто би их било брига за људе у другим земљама, били они муслимани или не?

* Много сте читали о Сребреници. Какву сте слику стекли?

- Истраживање ме је довело до рада људи који су стручњаци. Увидом у њихова дела постало ми је очигледно да је сукоб, без обзира на његову унутрашњу реалност, коришћен да би служио одређеним дневним агендама. Готово сви ратови у прошлом веку су коришћени тако да је њихова историја изврнута. На Балкану је рат искоришћен за вођење даљих ратова.

* Муслимани о НАТО акцијама на Балкану и тамо где су они жртве, имају различиту "диоптрију"?

- У случају рата у Ираку, људи су сада прихватили да су их о томе лагали. Али у случају рата у БиХ, људи су спремнији да прихвате западни наратив, јер су у великом броју веровали, а тако је чак и сада, да је НАТО "доброћудна" војна сила. У случају муслимана, којима и сам припадам, постоји и додатни разлог. Сматрам да су муслимани у овом тренутку једна од оклеветанијих, дехуманизованих група, јер је више од милијарду људи неправедно стављено у исти кош. И то ствара овакву одбрамбену реакцију код већине људи који се идентификују као муслимани. Док с једне стране покушавају да докажу да нису сви лоши, сви насилни, у сопственом уму стварају нарацију да су жртве. Јесу жртве, али западне пропаганде, која обичног муслимана, који покушава да живи обичан живот, приказује као негативца.

Фото: Архива "Новости"

Српске жртве из 1992. нико не помиње

* Да ли је само то разлог?

- Други проблем је што муслимани желе да их Запад прихвати. Када је у питању западни наратив о рату у БиХ, муслиманима прија што их не приказују као негативце.

* Сребреница и стратегија НАТО о праву на превентивни удар била је окидач за уништење многих исламских земаља?

- То је класичан случај када не желимо да видимо друге и све док се не догоди тренутак када нико не остане да заступа нас. Починитељи злочина изврћу истину, заговарајући једну жртву по свом избору, док другу страну виктимизују.

Неопходно "ново читање" свих чињеница у догађајима јула 1995.

Починитељи злочина изврћу истину

Муслиманима прија што нису негативци у босанском рату

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)