БОЈАЖЉИВО ОТВАРАЊЕ ИТАЛИЈЕ: Кретање између региона само са ковид сертификатом, мере олакшану у “жутим” регионима

М. Остојић - Дописник из Рима

23. 04. 2021. у 17:13

ПРВИ барови и ресторани на отвореном од понедељка 26. априла, тако ће почети Италија са отварањем.

БОЈАЖЉИВО ОТВАРАЊЕ ИТАЛИЈЕ: Кретање између региона само са ковид сертификатом, мере олакшану у “жутим” регионима

Фото: Депоситпхотос

Мере ће бити олакшане у 12 “жутих” региона са “средњим“ ризиком заразе корона вирусом, док седам остаје у средње-високом или високом ризику, до наредног ревидирања мера 15 маја, сходно кретању пандемије и броју вакцинисаних.

Италија је јуче избројала 16.232 новозаражених и 360 преминулих, али је нешто смањен број смештених на интензивној терапији. Нови Декрет који данас потписује премијер Марио Драги урачунава и ризик, да би се спашавало нешто парцијалним отварањима, јер како свет услуга тако и становништво на ивици су издисаја од дугог периода свега затвореног.

Италија броји 60 милиона становника, до сада је вакцинисано првом дозом цепива 16.4 милиона а другом 4.8 милиона и не сви преко 80 година и не сви другом дозом (Италија после Јапана има најстарије просечно старосно доба становништва). Од 15. маја ће се одлучити да ли ће скратити полицијски час који засада остаје на снази од 22 до 5 ујутру, против чега се буне како опозиција тако и неки региони тражећи слободно кретање до 23 сата.

Отварање школа, са попуњеношћу у зависности од ризика у региону од 50 посто негде и 100 процената присуства, биће истински барометар како ће се кретати вирус с обзиром да млади нису вакцинисани иако ће се све одвијати по строго утврђеним мерама. А првомајски празници који дан касније донеће јасну слику шта се догађа на линији пандемије у Италији.

Од понедељка, опет сходно проглашеном ризику у регионима, планирано је отварање, само у жутим зонама, ресторана и барова за ручак и вечеру али само на отвореном (у наранаџастим и даље само одношење хране), отварање позоришта, биоскопа и разних спектакла са само 50 посто попуњености, максимално 500 у затвореном и до 1.000 на отвореном простору, отварју се музеји, школе у жутим зонама са 70 до 100 процената попуњености, спортски центри али само на отовореном. И ту радост имаће готово 50 милиона Италијана, али они који желе да се крећу од једног ка другом региону мораће да поседују или тест не старији од 48 сати или потврду да су вакцинисани, тзв.”зелени сертификат”.

Тек од 15 маја, ако то дозволи кретање пандемије, отвориће се плаже, базени на отвореном, тржни центри за викенд, а од 1. јуна ресторани у затвореном простору, теретане са строгом дезинфекцијом справа после сваке појединачне употребе, спортска такмичења у затвореном максимално 500 гледалаца а 1.000 на отвореном, стадиони половином јуна са четвртином попуњености, од 15. јуна сајмови, од 1. јула конгресни центри и бањски туризам.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)