ИТАЛИЈАНИ НАПУШТАЈУ АВГАНИСТАН: Мењали су владе али никада верност Атлантској Алијанси

Милица Остојић - дописник из Рима

20. 04. 2021. у 13:55

ИТАЛИЈАНСКЕ трупе повлаче се из Авганистана од 1. маја ове године у сагласју са савезницима НАТО. До краја јуна ће бити завршено повлачење 895 припадника снага које се тренутно налазе у тој земљи у мисији, саопштио је начелник Генералштаба италијанске Одбране генерал Енцо Векјарели.

ИТАЛИЈАНИ НАПУШТАЈУ АВГАНИСТАН: Мењали су владе али никада верност Атлантској Алијанси

Foto: Printskrin Youtube/ AP

Италија је мењала владе али никада позицију и верност Атлантској Алијанси.

Рим и Вашингтон од када је дошао Џо Бајден на власт, "никада нису били ближи" у "одбрани људских права и заштити амбијента", подвлачи италијански министар Спољних послова Луиђи Ди Маио, јер је "Италија један сигуран и веран партнер".

Дакле, НАТО излази са сцене у Авганистану па тако и Италијани, а генерал Векјарели подвлачи да - још није установљено како ће изгледати будућност Алијансе односно националне улоге у Авганистану, а можда се установи нека форма сарадње да се не распрше огромне националне инвестиције и не учини узалудним жртвовање десетина убијених у тој земљи.

У Авганистану су живот изгубила 53 италијанска војника, 31 је убијен у непријатељским борбама, десет на минираним путевима, остали у различитим околностима на служби у тој земљи.

У мисији ИСАФ 2011. године број војника италијанског контигента достигао је 4.700, разних родова војних снага (трећи по броју после Американаца и Енглеза).

Из Италије поручују да иако неће бити више на терену, помагаће Авганистану са пројектима о сарадњи. Италијанске снаге свакако остају на другим теренима и трупе које се повуку из Авганистана, преусмериће у Африку и Ирак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)