ЛУКАШЕНКО ОЦЕЊУЈЕ: "Нормализација ситуације у Донбасу зависи само од Кијева"

Новости онлајн

20. 04. 2021. у 13:23

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да решавање сукоба у Донбасу зависи искључиво од украјинских власти које би требало да поштују Минске споразуме.

ЛУКАШЕНКО ОЦЕЊУЈЕ: Нормализација ситуације у Донбасу зависи само од Кијева

Фото: Архива Новости

- Рећи ћу вам потпуно искрено: нормализација ситуације у проблематичним деловима Украјине, пре свега у Донбасу, зависи само од Украјине. Можда ће од сутра, ако почне да испуњава Минске споразуме и тако даље, неког мало и изнервирати, окрњити мало неке украјинске интересе, али, верујте, у средњерочној перспективи, Украјина ће само имати користи од тога - рекао је белоруски лидер током састанка са послаником Врховне раде Украјине из стране „Слуга народа“ Евгенијем Шевченком, преноси агенција „Белта“.

Према речима Лукашенка, предлог да се преговарачка платформа за решавање ситуације у Донбасу пребаци из Минска је „политичка баханалија“.

- Али, верујте, ми се не нервирамо много због тога. Само нам је жао Украјине, јер се тај процес може отећи или се чак урушити. То не треба чинити - рекао је белоруски лидер.

Он је додао да је  бившем председнику Украјине Петру Порошенку преносио предлоге руског председника Владимира Путина о обнављању Донбаса, али да је он одбио.

- Схватам да и једни и други желе да сачувају образ. Али Русија је огромна земља и она много чиме може помоћи Украјини у погледу обнављања Донбаса и тако даље. Било је таквих предлога од Путина. Молио ме је да их пренесем Порошенку. Ја сам му пренео, све сам изложио - констатовао је Лукашенко.

Како каже, тада је први пут схватио да су украјински политичари и руководство несамостални.

- Зато што је било потребно прихватити те одлуке и 'корак по корак' напредовати полако. А до сад би многа питања била решена..Али ја сам био сведок. Није Путин крив за то. Он је предложио, и ти предлози су били добри. Али бивши председник Украјине је одбио - саопштио је Лукашенко.

Минск не жели лоше односе са Кијевом, али може реаговати уколико се пређе „црвена линија“.

- Нећемо се сукобљавати са Украјином у вези са неким питањима и понашати се недолично. Али негде ћемо бити приморани да реагујемо, ако се не буде имало куд, ако већ прелазимо те забрањене, црвене линије. Али ми не желимо лоше односе - рекао је Лукашенко.

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматрају се, између осталог, на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и после споразума о примирју између сукобљених страна, настављају се препуцавања.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)