МЕРКЕЛ О "СЕВЕРНОМ ТОКУ 2" Немачка је подржала изградњу - упркос ставу других земаља ЕУ

Новости онлајн

20. 04. 2021. у 11:56

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је Немачка , упркос мишљењу других земаља Европске уније, донела одлуку у корист гасовода „Северни ток 2“, али око пројекта се води политичка борба која је много шира од самог питања испорука гаса.

МЕРКЕЛ О СЕВЕРНОМ ТОКУ 2 Немачка је подржала изградњу - упркос ставу других земаља ЕУ

Фото АП

- Ми овде, можда, видимо сукоб који је много шири и усмерен је на питање у којој мери желимо да одржавамо трговину са Русијом, пре свега у енергетској сфери. Немачка је донела одлуку у корист изградње 'Северног тока 2'. Али то је политичка борба на коју многи другачије гледају - додала је она.

Меркелова је истакла да се Немачка заложила за то да Украјина остане транзитна земља за руски гас.

Такође је констатовала да гас, који се испоручује „Северним током 1“, није гори од транзитног гаса који стиже преко Украјине.

- Упозната сам са противречностима у вези 'Северног тока 2', знам за став многих земаља-чланица Парламентарне скупштине Савета Европе. Као ЕУ, дошли смо до заједничког става изменом гасне директиве за одобравање тог гасовода. У сваком случају, желим да истакнем да гас, не из 'Северног тока 2' који се још не пумпа, него из 'Северног тока 1' није гори од оног што се испоручује транзитом преко Украјине, или гаса који долази из Русије преко Турске - истакла је Меркелова, говорећи на пленарној седници Парламентарне скупштине Савета Европе путем видео-линка.

Ситуација у Украјини и на Криму – више него забрињавајућа

Меркелова се осврнула и на ситуацију у региону, истакавши да је ситуација у Белорусији, на истоку Украјине, на Криму и у другим регионима брине.

- Ако погледамо спољне границе Европе, биће нам јасно да су данас и мир и безбедност, стабилност и просперитет нису нешто што се подразумева. Ситуација у Белорусији, на истоку Украјине и на Криму, у Придњестровљу, Јужној Осетији, Абхазији, Нагорно-Карабаху и, наравно, Сирији и Либији је више него забрињавајућа. У свим тим местима видимо да су људска права и основна права, укључујући слободу говора и штампе, под притиском и крше се - истакла је канцеларка.

Како је додала, то су „централне вредности у уставним демократским државама“, а њихова злоупотреба указује на „неповерење у сам европски пројекат“.

Она је нагласила да је, упркос несугласицама, неопходно остати у дијалогу са Русијом.

- У суштини, имамо веома много сукоба са Русијом који, нажалост, компликују наше односе. Али ја сам и даље особа која све време говори: морамо да разговарамо једни с другима - истакла је Меркелова, додајући да би „требало да остану у дијалогу“.

Она је нагласила да би било погрешно затворити све канале дијалога са Русијом.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

zoran

20.04.2021. 12:14

Mozemo mi da pricamo koliko hocemo i sta hocemo, svake teorije, ali kjoliko je meni poznato strategije se razvijaju od davno prije, a poslije se samo rade finese. Problem je u sprecavanju spajanja Nemacke tehnologoje i njenog razvoja, te povezivanja sa ruskim resursima. Strategija kontrole evrope preko balkana je razbijanjem Jugoslavije i dovodjenjem u podanicki cin u zavrsetku. Nije bitan ni Navaljin ni Ukrajina, Krim itd. Bitno je spreciti povezivanje sa resursima. Sledeca je kontrola zdrave pijace vode, koja je na ruskom podrucju jos uvjek u velikoj kolicini. Mozes imati sve, ako nemas vodu nemas nista.