ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СПРЕМНА ЗА ПОСЛЕДЊИ ОПРОШТАЈ: Објављен протокол и тачна сатница сахране принца Филипа

Танјуг

16. 04. 2021. у 21:16

ПРИНЦ Филип, супруг британске краљице Елизабете Друге, који је прошле недеље преминуо у 99. години биће сахрањен сутра, а церемонији ће због епидемиолошких мера присуствовати само најужа породица.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СПРЕМНА ЗА ПОСЛЕДЊИ ОПРОШТАЈ: Објављен протокол и тачна сатница сахране принца Филипа

Фото: ЕПА

Церемонијална краљевска сахрана одржаће се у капели Светог Ðорђа, у кругу дворца Винџор у 15 часова по британском летњем времену односно 16 часова по средњеевропском времену. Догађај ће бити преношен на телевизији.

Принц Филип је наводно тражио сахрану без помпе и неће бити јавно изложен да би људи могли да виде његов ковчег, а све до сахране тело ће бити положено у приватној капели у Винџорском замку.

Ковчег војводе од Единбурга умотан је у његову личну заставу, његов барјак. Застава представља елементе његовог живота, од грчког наслеђа до британских титула. Венац са цвећем такође ће бити положен на ковчег.

Кад се војвода верио са тадашњом принцезом Елизабетом 1946. године, одрекао се своје грчке титуле и постао је британски држављанин, преузевши англицизирано мајчино презиме, Маунтбатен.

Породица Маунтбатен стога је такође заступљена на барјаку, уз замак са грба града Единбурга, јер је он постао војвода од Единбурга кад се оженио.

Војвода ће имати церемонијалну сахрану, уместо државне.

Постоји суптилна разлика - државне сахране обично су резервисане за монархе, мада је ратни премијер Винстон Черчил имао државну сахрану.

Краљица мајка је имала церемонијалну сахрану 2002. године, баш као и Дајана, принцеза од Велса 1997. године.

Због мера ограничења за масовна окупљања услед корона вируса и броја људи који смеју да присуствују сахрани церемонијална сахрана биће много мањег профила него што би се десило у нека друга времена.

Из Палате кажу да то у великој мери „одсликава војводине жеље", али да ће она ипак „славити и одражавати" живот проведен у краљевској служби.

На дан сахране ковчег ће бити премештен из приватне капеле у Државни улаз Винџорског замка.

Биће постављен на модификовани ленд ровер, чијем је дизајну допринео сам војвода, како би био превезен на кратку раздаљину до капеле Светог Ђорђа.

У 14:40 по британском летњем рачунању времена ковчег ће бити изнет на Четвороугаоник и постављен на ленд ровер. Пет минута касније почиње процесија. С обе стране ленд ровера ходаће носачи ковчега из Краљевских маринаца и других пукова и корпуса који су имали везе са војводом.

Чланови краљевске породице, укључујући принца од Велса, корачаће иза ковчега, а краљица ће путовати одвојено до капеле на службу.

Поворка, предвођена оркестром Гренадирске гарде поћиће са Четвороугаоника до Чепел Хила и низ Потковичин клаустар.

Целом трасом биће распоређено особље из Краљевске морнарице, Краљевских маринаца, Горштака, Краљевског пука Шкотске и Краљевских ваздухопловних снага.

Из пушака ће се све време испаљивати почасни плотуни Краљевске коњичке артиљерије са Источног травњака, док ће се са западног краја замка оглашавати звоно из звоника куле Керфју.

У 14:53 ленд ровер ће стићи на Западно степениште Капеле Светог Ðорђа, а дочекаће га почасна гарда и оркестар Пушчаног пука, који ће одсвирати државну химну.

Припадници Домаће коњице биће постројени уз Западне степенице и гајдашка секција Краљевске морнарице ће на гајдама свирати поморски зов познат као „Смирај" док ће се ковчег носити уз степенице капеле.

Ковчег, умотан у војводин барјак, са венцем и војводином поморском капом и мачем на врху, дочекаће старешина Винџора, заједно са кентерберијским надбискупом, да би одржао службу.

У капелу ће ући само чланови краљевске породице и војводин приватни секретар, а остатак процесије остаће напољу.

У 15:00 биће одржан минут ћутања широм земље, у знак сећања на војводу.

Унутар капеле, церемонија сахране ће започети кад ковчег буде пренет до Хора и постављен на платформу коју зову катафалк.

Војводина обележја - медаље и одликовања које је добио од Велике Британије и земаља Комонвелта - његова палица Фелдмаршала, крила Краљевских ваздухопловних снага и обележја из Данске и Грчке - биће изложени на јастуцима на олтару капеле Светог Ðорђа.

После службе, војвода ће бити сахрањен у краљевску гробницу.

Ограничења због корона вируса у Енглеској дозвољавају да само 30 људи, физички дистанцираних, сме да посећује сахране.

Од присутних се очекује да носе маске, у складу са саветима владе.

Међу 30 присутних биће краљица која ће седети сама, престолонаследник принц Чарлс са супругом Камилом и још троје краљичине деце као и осморо унучади са супружницима.

Присуствоваће и деца краљичине покојне сестре принцезе Маргарет и троје рођака принца Филипа из Немачке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)