ЗЕЛЕНСКИ ПРОДАЈЕ ЕРДОГАНУ КИНЕСКУ ФАБРИКУ: Судски процес у току, али руководство у Кијеву спремно да направи нови дипломатски гаф

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

16. 04. 2021. у 20:12

ЗА време недавне посете Анкари украјински председник Владимир Зеленски понудио је домаћину Реџепу Тајипу Ердогану да Турци купе фабрику авионских и хеликоптерских мотора, чувени "Мотор Сич" у Запорожју.

ЗЕЛЕНСКИ ПРОДАЈЕ ЕРДОГАНУ КИНЕСКУ ФАБРИКУ: Судски процес у току, али руководство у Кијеву спремно да направи нови дипломатски гаф

Фото: Прес служба председника Украјине

Та вест заслужује пажњу јер је тих 50 посто акција које Зеленски нуди Турцима недавно одузето Кинезима који су били купили ту некада познатију совјетску фабрику јер су хтели да искористе знање, искуство и технологију да сами производе моторе за своје летилице.

Наравно да су Кинези били огорчени јер они намеравају да на суду поврате уложене милијарде и плус штету коју су имали. Руски медији називају Зеленског "трговцем украдене робе".

Хоће ли доћи до договора Турака и Украјине у многоме зависи од тога какав ће став бити  Америке. Није никаква тајна да је америчко руководство направило јак политички притисак  да се поништи уговор о куповини "Мотор Сича" којим су Кинези постали већински власници.

Због тога што се осећају преваренима, сада Кинези више неће да буду неутрални у  територијалном спорењу Кијева и Москве. Недавно је на Криму боравила делегација из Кине која је имала задатак да оцени хотелски потенцијал Крима. Кинези су разговарали на Криму са представницима туристичког бизниса. Долазак кинеске делегације на Крим изазвало је незадовољство у Кијеву јер они то полуострво и даље сматрају својим и дају му  статус "привремено окупиране територије", мада им Руси стално понављају да узалуд  маштају о повратку Крима, јер се народ  на референдуму определио са ким ће да живи.

Потрошене милијарде

Кинези  су у новембру 2020   ангажовали  адвокате и траже да им  се врати три и по милијарде  долара.Али   ако и  добију на суду  Кијев  им  тај новац не може  вратити јер  га нема, он је већ потрошен.

Интересантно је да су Американци били заитересовани само да другима покваре бизнис, али не и да купе ту чувену фабрику мотора.

Амбициозном  турском председнику би било важно да купи "Мотор  Сич" јер Турска није у стању засада да производи моторе за авионе и хеликоптере.

Турска је недавно обуставила куповину хеликоптера у Италији после критике премијера  Драгија који је осудио понашање Ердогана на међународној сцени. Осим тога и Канада је због мешања Турске у рат у Нагорном Карабаху обуставила продају делова  за беспилотне летилице, многохваљене "Бајрактаре".

Турска има већ дуже време затегнуте односе са Кином због Ујгура који су по вероисповести муслимани и живе у западним деловима Кине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)