КИНА СПРЕМНА ДА РЕАГУЈЕ: Власти у Пекингу забринуте због договора САД и Јапана на њихову штету

Танјуг

16. 04. 2021. у 13:02

ВЛАСТИ у Пекингу су данас поручиле САД и Јапану да су озбиљно забринуте због, како је саопштено, штетних потеза и договора две земље коју су усмерени против Кине.

КИНА СПРЕМНА ДА РЕАГУЈЕ: Власти у Пекингу забринуте због договора САД и Јапана на њихову штету

Фото Танјуг/АП

АП преноси да је порптарол кинеског Министарства спољних послова Џао Лиђијен на данашњој конференцији за новинаре поручио да би САД и Јапан требало озбиљно да схвате забринутости и захтеве Кине и да избегавају речи и радње којима се мешају у унутрашње ствари његове земље и штете кинеским интересима.

 - Кина се не противи развоју билатералних односа Јапана и САД, али ти односи би требало да помогну јачању међусобног разумевања и поверења међу земљама у региону и да допринесу миру и стабилности - поручио је кинсеки званичник.

Џао је рекао и да ће, уколико би такав развој односа ишао на штету Кине, она благовремено и адекватно одговорити.

Кинески званичник обратио се новинарима непосредно пре него што ће председник САД Џо Бајден испред Беле куће дочекати јапанског премијера Јошихидеа Сугу, на првом самиту америчког председника са једним од лидера страних држава од његове инаугурације у јануару.

На том састанку се очекује да ће на дневном реду бити високо све већи глобални утицај Кине.

Тај састанак такође долази у тренутку када су САД све гласније у критикама Кине, у областима од људских права до нелојалне трговинске праксе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)