СРЖ БАЈДЕНОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ: Обнова америчких савеза и надметање са Кином у свим областима

Д.Д.С.

15. 04. 2021. у 16:20

ЈАПАНСКИ премијер Јошихиде Суга први је страни државник кога ће сутра у Вашингтону угостити нови амерички председник к Џо Бајден.

СРЖ БАЈДЕНОВЕ СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ: Обнова америчких савеза и надметање са Кином у свим областима

Фото: Принтскрин

Аналитичари оцењују да ће растући глобални утицај Кине бити високо позициониран на дневном реду првог самита америчког председника са страним лидером, јер управо то представља и срж Бајденове спољне политике.

- Обнова америчких савеза и надметање са Кином су срж Бајденове спољне политике. Састанак очи у очи са Сугом сигнализира да је Јапан спона оба напора - каже Џонатан Вуд, директор и водећи амерички аналитичар у консултантској фирми "Контрол рискс".

Аналитичар у консултантској кући "Јурејжа" Нил Томас додаје да је за целокупну Бајденову спољнополитичку агенду у Индо-пацифичком региону важно "успостављање алтернативе кинеској иницијативи Појас и пут, програму за изградњу инфраструктуре која повезује стотине земаља, од Азије до Блиског Истока, Африке и Европе". 

Очекује се да ће Бајден и Суга разговарати о америчко-јапанском безбедносном партнерству, стабилност у Тајванском мореузу, климатским променама, пандемији ковида.

Јапански лист "Никеи" наводи да је један од могућих исхода самита инфраструктурни план усредсређен на  брзи 5Г интернет и чисту енергију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)