ПИСМО БАЈДЕНУ: Бивши светски државници и нобеловци писали америчком председнику

Novosti online

15. 04. 2021. у 09:58

ВИШЕ од 60 бивших председника држава и влада, међу којима бивши челници Велике Британије,Француске, Италије, као и више од 100 добитника Нобелове награде, позвали су америчког председника Џоа Бајдена да подржи привремено укидање права интелектуалног власништва у производњи вакцине против ковида-19.

ПИСМО БАЈДЕНУ: Бивши светски државници и нобеловци писали америчком председнику

Фото: Танјуг/АП

Укидање права интелектуалног власништва убрзало би производњу и одговор на пандемију корона вируса у сиромашнијим земљама које би можда чекале годинама на имунизацију читавог становништва.

Председник Бајден је рекао да нико није сигуран док сви нису сигурни, а сада састанак Г7 представља сјајну прилику да се покаже глобално вођство које само САД може да осиигура, рекао је бивши британски премијер Гордон Броун.

У писму се које су упутили Бајдену они га позивају да подржи предлог Јужне Африке и Индије да се при Светској трговинској организацији привремено суспендују права интелектуалног власништва повезана са вакцинисањем и лечењем ковида-19.

Додаје се да би, с обзиром на досадашњу брзину производње цепива, већина сиромашнијих држава морала да чека најмање до 2024. да би постигла масовну имунизацију против ковида-19.

- Нове мутације вируса и даље ће узимати животе и угрожавати нашу повезану глобалну економију све док сви и на сваком месту не буду имали приступ сигурној и ефикасној вакцини - рекао је добитник Нобелове награде за економију Џосеф Стиглиц.

Међу осталим потписницима писма налазе се и Франсоа Оланд, Мери Робинсон, Фернандо Енрике Кардозо, Хуан Мануел Сантос и Елен Џонсон Серлиф - бивши председници Француске, Ирске, Бразила, Колумбије и Либерије - затим бивши италијански премијери Марио Монти и Романо Проди, те бивша новозеландска премијерка Хелен Кларк. Писмо супотписали и Лех Валенса и Михаил Горбачов у двоструком својству - бивших председника Пољске односно Совјетског Савеза и добитника Нобелове награде за мир.

Међу потписницима Нобеловцима налазе се имена попут Шелдона Ли Глашоу, Герарда Хофта, Елфриеде Јелинек, Денис Муквеге, Херте Милер, Орхана Памука,...     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)