ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ - ДО ЧЕТИРИ ОДСТО ПРОМЕТА: ЕК планира да забрани коришћење вештачке интелигенције за надзор људи

Танјуг

14. 04. 2021. у 19:14

ЕВРОПСКА комисија (ЕК) планира да забрани употребу вештачке интелигенције за праћење људи и процену њиховог понашања, а нацртом уредбе која ће бити објављена следеће недеље за компаније које буду кршиле ова правила казне би могле да износе и до четири одсто годишњег промета.

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ - ДО ЧЕТИРИ ОДСТО ПРОМЕТА: ЕК планира да забрани коришћење вештачке интелигенције за надзор људи

Фото Г. Јовић/РТС

У документу у који је Ројтерс имао увид предлажу се правила која укључују заштитне мере и претходно одобрење за употребу вештачке интелигенције (АИ) у апликацијама за које се сматра да су високо ризичне и да могу утицати на здравље, безбедност, основна права и слободу људи

Агенција наводи да као део нацрта Уредбе о европском приступу вештачкој интелигенцији, извршна власт ЕУ предлаже забрану АИ технологија које се користе за неселективни надзор који се генерализовано примењује на сва физичка лица без разлике, али и да се такве забране неће примењивати на владе и јавне власти ЕУ када се спроводе у циљу заштите јавне безбедности.

Ројтерс преноси да су новчане казне према предлогу Уредбе резервисане за компаније које развијају и продају забрањене апликације за АИ, пружају лажне податаке властима или не желе да сарађују са њима.

Европска комесарка за заштиту конкуренције и и дигиталну политику ЕУ Маргрет Вестагер представиће предлог Уредбе 21. априла, а до тада је текст и даље подложан променама, наводи агенција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)