У ЦРНОМ МОРУ ПОСТАЛО ТЕСНО: Сједињене Државе одлучиле да пошаљу своје ратне бродове у воде око Крима

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

13. 04. 2021. у 21:28

МОРЕ око Кримског полуострва биће ускоро тесно за све ратне бродове који ће тамо бити, па реално постоји опасност да се догоди неки инцидент. Шаљући војне бродове у Црно море Американци провоцирају Русију, сматрају у Москви. После одлуке САД да пошаљу два ратна брода у Црно море, Русија је одлучила да пребаци пловила Каспијске флотиле у Црно море.

У ЦРНОМ МОРУ ПОСТАЛО ТЕСНО: Сједињене Државе одлучиле да пошаљу своје ратне бродове у воде око Крима

Каспијску флоту Руси пребацују у Црно море / Архива

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјапков је изјавио да се Американци играју живцима Руса, па је зато позвао САД да њихови бродови буду што даље од обале Крима. Он сматра да амерички војни бродови немају шта да раде у близини руских граница. Рјапков упозорава Вашингтон да је ризик од инцидената у Црном мору врло висок и зато је у интересу Американаца да буду што даље од обале Крима.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров каже да ову америчку војну активност прати "агресивна реторика". А на питање које Американци постављају: "Шта Руси раде на граници са Украјином?", Лавров је одговорио: "То је наша територија и ми по њој можемо да се крећемо како хоћемо".

Истовремено, Лавров сматра да је много важније да Американци објасне шта они раде хиљаде километара далеко од своје територије. Ове године ће Американци и савезници одржати седам заједничких војних вежби у Украјини.

- Северноатлантска алијанса није изменила своју позицију и подржаваће Украјину да би сачувала територијалну целовитост - изјавио је у уторак генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре после разговора са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом. Столтенберг је поновио да чланице НАТО неће признати припајање Крима Русији. Он је истакао и да ће западна алијанса, а не Москва, одлучити о пријему Украјине у тај војни савез.

Због тога што је свестан да нема шанси да победи у рату са Русијом председник Украјине Владимир Зеленски моли председника САД Џозефа Бајдена да их пречицом приме у НАТО. Али да би Украјина постала чланица НАТО, морају да гласају за њу све чланице, а засад консензуса нема.

У Кијеву су забринути јер како кажу у председничкој администрацији Украјине, Русија је концентрисала на источној граници Украјине око 40.000 војника и исто толико је руских војника на Криму.

ФОРМУЛА

- Треба нам више оружја и подршка за улазак у НАТО јер тамо важи формула "ако неко нападне једну чланицу, сви морају да је бране" - објашњава Зеленски шта очекује од Бајдена. У Кијеву тврде да је њихова армија већ прихватила 292 стандарда НАТО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)