ПРЕТЊЕ НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ: Шојгу - САД и НАТО главне снаге концетришу на Балтику и Црном Мору

Новости онлине

13. 04. 2021. у 15:40

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе и НАТО пребацују своје снаге ка границама европског дела Русије, главни борбени потенцијал им је на Балтику и у Црноморском региону, упозорио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

ПРЕТЊЕ НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ: Шојгу - САД и НАТО главне снаге концетришу на Балтику и Црном Мору

Фото: Депоситпхотос/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„Сада америчке снаге пребацују из континенталних делова северне Америке преко Атлантика у Европу. У Европи се снаге премештају ка руским границама. Главне снаге концентришу се црноморском региону и балтичком региону“, рекао је Шојгу на састанку у Североморску.

Према његовим речима поред граница Русије биће укупно размештено 40.000 војника и 15.000 јединица наоружања и технике, укључујући стратешку авијацију.

Фото: Танјуг/АП

РУСИЈА ОДГОВАРА НА ПРЕТЕЋЕ АКТИВНОСТИ НАТО-А

Министар је истакао да Русија предузима мере као одговор на претеће војне активности НАТО-а, вежбе јединица комбинованих снага и ваздушно-десантних снага показале су пуну спремност трупа.

"Кинџал" торпедо јачи од највећих бродова / Фото Министарство одбране РФ

„Реагујући на претеће војне активности Алијансе, предузели смо одговарајуће мере. У оквиру контролних мера и вежби током зимског периода обуке извршена је изненадна провера борбене готовости трупа Западног и Јужног војног округа“, рекао је Шојгу.

Министар је додао да је Северна флота способна да се ефикасно супротстави постојећим изазовима и претњама Русије на Арктику.

„За јачање одбрамбене способности Руске Федерације и заштиту њених националних интереса на Арктику, Министарство одбране систематски ради на повећању борбене способности Северне флоте. Флота се опрема савременом војном техником прилагођеном за употребу у суровим климатским условима. Активно се изводи борбена обука и спроводе разне истраживачке активности“, прецизирао је Шојгу.

Он је подсетио да је прошле недеље завршена сложена арктичка експедиција „Умка 2021“.

„Тешко је преценити значај. Први пут у историји совјетске подморничке флоте, руске флоте, истовремено су испод леда изашле три нуклеарне подморнице“, истакао је Шојгу.

Према његовим речима, „значајна пажња се поклања побољшању арктичке инфраструктуре“.

Фото: ЕПА

За три недеље пребачене две армије и три јединице

Оружане снаге Русије су за три недеље успешно пребациле две армије и три јединице ваздушно-десантних снага на западне границе, додао је Шојгу.

Министар је нагласио да су „трупе показале пуну готовост и способност да извршавају задатке како би осигурале војну безбедност земље“.

„У овом тренутку су ове јединице и формације ангажоване на војним вежбама. Све активности провере планиране су да се заврше у наредне две недеље“, додао је министар.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Gonzo

17.04.2021. 15:45

Nisam Rusofil, ali ove kauboje treba zaustaviti. Turska je instalirala raketnu zaštitu S-400, time je pokazala da indirektno u Siriji SAD i NATO nemaju nadmoč. Ameri nisu smeli ni da "prdnu", jer su u mediteranu su Nula.