ТУРСКА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД НЕООТОМАНСКИХ СНОВА: Ердоган потврдио "верност" Либији, Грци против споразума

Танјуг

12. 04. 2021. у 21:51

ПРЕМИЈЕР привремене владе Либије и турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдили су данас више нових међудржавних уговора и посвећеност поморском споразуму из 2019. године због којег протестују Грчку и Кипар.

ТУРСКА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД НЕООТОМАНСКИХ СНОВА: Ердоган потврдио верност Либији, Грци против споразума

Фото: Presidential Press Service via AP/Депоситпхотос

АП преноси да је Ердоган након састанка у Анкари са либијским премијером Абдулом Хамидом Дбеибахом, изјавио да његова земља подржава јединство Либије, њену обнову и војску.

Турски председник такође је најавио слање 150.000 доза вакцине против ковид-19 и опремање и управљање ковид болницом у Триполију како би се помогло Либији да се избори са пандемијом.

АП преноси да су два званичника потврдила посвећеност раније потписаном споразуму којом се утврђују поморске границе између две земље на Медитерану, који је изазвао протесте Грчке и Кипра.

Те две земље су осудиле споразум, рекавши да је то озбиљно кршење међународног права којим се занемарују права других земаља источног Медитерана.

- Меморандум о разумевању у вези с поморском јурисдикцијом на Медитерану који смо потписали са нашим суседом Либијом, обезбедио је интерес и будућност обе земље - рекао је након састанка Ердоган, наводи агенција.

Либијски премијер такође је потврдио да споразум служи националним интересима Турске и Либије, али је додао је да је важно започети дијалог који ће узети у обзир интересе свих укључених страна.

АП преноси да је претходно Дбеибах рекао да је његова влада спремна да успостави заједнички либијско-грчки комитет за наставак преговора о постављању морске границе између две земље и разграничењу ексклузивне економске зоне за права на експлоатацију нафте и гаса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)