ДА ЛИ ЋЕ БИТИ РАТА? Амерички лист оценио могућност војног сукоба Русије и Украјине

Novosti online

12. 04. 2021. у 15:34

КОЛУМНИСТА часописа „Нешенал интерест“ Марк Епископос изнео је став због чега се Русији и Украјини не исплати да прве изведу напад у случају рата у Донбасу.

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ РАТА? Амерички лист оценио могућност војног сукоба Русије и Украјине

Фото: AP Photo/Sergei Grits

Новинар је истакао да данас нема објективних знакова да Русија планира да уведе трупе у тај регион, јер би тиме сама прекршила Минске споразуме, а такође би се нашла под претњом нових санкција и „војних последица“.

Стога, према мишљењу Епископоса, кретање руских снага треба доживљавати само као сигнал спремности Москве да реагује у случају офанзиве војске Оружаних снага Украјине на исток Украјине.

Аутор чланка сматра да отприлике у истом правцу размишља и Кијев.

Уколико Украјина пожели да насилним путем реши сукоб у самопроглашеним републикама, ризикује да остане без подршке Америке и Европе, истиче новинар.

У том случају ће, према његовом мишљењу, кијевске власти поновити стратешке грешке Тбилисија које су резултирале оружаним сукобом у Јужној Осетији 2008. године.

На тач начин, уколико једна од страна прва започне рат, она ће се наћи у неповољном положају, јер се, упркос тренутној ескалацији, геополитичке калкулације Москве и Кијева нису промениле, закључио је експерт.

Нешто раније је портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио да се у Кремљу надају да ће политичка мудрост у Кијеву превладати и да ће провокативна дејства украјинске војске у Донбасу престати. Он је претходно ситуацију на истоку Украјине назвао опасном, јер тамо лако може да се настави грађански рат.

Такође је нагласио да нико у Русији не намерава да ратује против Украјине и нико не прихвата било какву могућност таквог сукоба.

Истовремено, портпарол украјинског председника Јулија Мендељ рекла је да Украјина не планира офанзиву на Донбас.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

buki

12.04.2021. 21:07

Do sukoba Ukrajine i Rusije nikada ne bi došlo, da se nisu umešali Amerikanci i Nato, kao što ne bi došlo ni do sukoba Srba i Šiptara na kosovu, da Nato nije naoružao i podržao albanske teroriste. Kosovo i Metohiju su SAD okupirali i napravili vojnu bazu, ali o Krimu mogu samo da maštaju.