ГЕЈТС ЗА ЊИВУ НЕ ЖАЛИ: Оснивач "Мајкрософта" и трећи најбогатији човек света улаже огроман новац у пољопривредне поседе

Д. САВИЋ

11. 04. 2021. у 23:47

Трећи најбогатији човек на планети Бил Гејтс уједно је и један од највећих приватних власника пољопривредног земљишта у САД. Његови улози у пољопривредно земљиште били су тајна све док се Гејтсово име недавно није нашло на листи америчког магазина "Ленд рипорт", који прати земљишне трансакције и саставља годишњу листу од 100 највећих америчких земљопоседника.

ГЕЈТС ЗА ЊИВУ НЕ ЖАЛИ: Оснивач Мајкрософта и трећи најбогатији човек света улаже огроман новац у пољопривредне поседе

Новости

Уредник магазина Ерик Окифи истраживао је куповину шест хиљада хектара првокласног пољопривредног земљишта у држави Вашингтон да би открио да је купац мала компанија из Луизијане, али која делује у име "Каскејд инвестментса", инвестиционе компаније управљача већине Гејтсовог богатства, вредног најмање 129 милијарди долара. Испоставило се, потом, да имања која припадају Гејтсу укључују велике поседе у Илиноису, Ајови, Луизијани, Калифорнији, Арканзасу, Аризони и још десетак других америчких савезних држава. Магазин је открио да су Бил и Мелинда Гејтс међу 50 највећих земљопоседника у САД, са имовином већем од 690 милиона долара.

Као што је случај и са већином других ствари у које је Гејтс укључен, тако је и његова убрзана куповина земљишта одмах покренула теорије завере. Једни тврде да купује земљу због футуристичких експеримената градских станова, други да то чини због стварања нове хране.

Стручњаци објашњавају да је земљиште добра инвестиција, ниског ризика, која није уско везана за берзу, па је нека врста "инфлаторне живе ограде". Гејтс годинама већ диверсификује своје богатство, а раст становништва повећава потражњу за храном.

На питање зашто купује толико пољопривредног земљишта, Гејтс је рекао да то није повезано са климатским променама, већ да су му главни покретачи наука о семену и развој биогорива:

- Сектор пољопривреде је важан. Продуктивнијим семеном можемо избећи крчење шума и помоћи Африци да се носи са климатским потешкоћама. Нејасно је колико јефтина биогорива могу бити, али ако су јефтина, то може решити емисије гасова - рекао је и додао да је одлуку донела његова инвестициона група "Каскејд инвестмент", која је иначе акционар биљног протеина.

Иако они убрзавају улоге у пољопровредно земљиште, Бил и Мелинда ипак нису на трону, већ на 49. месту највећих земљопоседника. Гејтсова убрзана улагања, међутим, дала су већ ветар у леђа куповини пољопривредног земљишта. Повереништво за улагање у пољопривредна земљишта (РЕИТ) од новембра је више него удвостручило вредност којом тргује.

НАЈВЕЋИ ЗЕМЉОПОСЕДНИЦИ

На првом месту међу земљопоседницима је председник "Либерти медија" Џон Малони, који поседује око 810.000 хектара ранчева и шума. Прати га оснивач Си-Ен-Ена Тед Тарнер, који је заузео треће место са тек неколико хектара мање ранчева. Најбогатији становник планете, извршни директор "Амазона" Џеф Безос је "тек" на 25. месту, са власништвом од око 170.000 хектара земље, углавном у западном Тексасу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)