ПОЛИЦИЈА УПОЗОРАВА НА НОВИ ТИК ТОК ИЗАЗОВ: Дечаци позвани да "пипкају" девојчице, објављен и датум, шведска јавност дубоко забринута

Novosti online

11. 04. 2021. у 13:16

ШВЕДСКА полиција објавила је саопштење у којем упозорава на узнемирујући изазов на друштвеним мрежама, у којем се дечаци позивају да "пипкају девојчице, то сниме, објаве или пошаљу другима".

ПОЛИЦИЈА УПОЗОРАВА НА НОВИ ТИК ТОК ИЗАЗОВ: Дечаци позвани да пипкају девојчице, објављен и датум, шведска јавност дубоко забринута

Фото: Депоситпхотос

Како преносе шведски медији, у питању је узнемирујући изазов на ТикТоку под називом "пипкање", у којем се од учесника тражи да тачно на дан 15. априла пипкају девојчице, сниме напад и поделе видео на друштвеним мрежама.

Полиција позива одрасле да пријаве сумњиве злочине, а упозорене су и школе и помоћници на терену.

- Разлог због ког смо издали упозорење јесте што желимо да родитељима скренемо пажњу на то да понашање деце може бити криминално - каже Мануел Фирпо, вршилац дужности заменика шефа локалне полицијске области Сјодермалм у Стокхолму.

Како истиче, изазов је "заказан" за 15. април, због чега полиција сматра да је ово упозорење неопходно.

- Млади то виде као забавну ствар, али не знају какве последице то може да има. Родитељи могу да искористе прилику и разговарају са децом о томе шта је легално, а шта је неприкладно - додао је Фирпо.

Позив за пипкање се првенствено ширио у облику такозваног изазова у апликацији Тикток. Платформа, која је прошле године имала 500 милиона корисника широм света, користи се за снимање филмских исечака од 15 секунди који се затим обрађују на разне начине. Исечци су видљиви на зидовима пратилаца и других корисника. У апликацији такође можете да пишете и приватне поруке.

Полиција за сада није добила никакве пријаве да су овакви клипови снимљени и објављени.

- Мислим да млади људи не знају где су границе онога што је дозвољено, а шта није из кривичне перспективе - истакао је Фирпо.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)