ОВДЕ ЈЕ РОЂЕН ПРИНЦ ФИЛИП: Тужно детињство обележило прогнанство из Грчке када је имао само 18 месеци (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

10. 04. 2021. у 18:48

ПРИНЦ Филип и супруг краљице Елизабете ИИ преминуо је јуче.

ОВДЕ ЈЕ РОЂЕН ПРИНЦ ФИЛИП: Тужно детињство обележило прогнанство из Грчке када је имао само 18 месеци (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг АП

Филип је имао православне корене. Рођен је у вили Мон Репос на грчком острву Крф, као потомак грчке и данске краљевске породице, као син јединац и пето и последње дете принца Ендруа и принцезе Алис. 

Датум на крштеници је 28. мај, јер се Грчка тада још држала јулијанског календара.

Иако се сам декларисао као Данац, он је неговао своје православне корене баш што чини и његов син принц Чарлс, који редовно посећује Свету Гору – додуше у својству приватног лица – а био је и у Србији.

Мон Репос палата се налази на врху брда Аналипсис, у близини Канони области. Окружена је огромним предивним парком. Грађена је од 1824. до 1831. године, по налогу тадашњег гувернера Крфа (Крф је био под управом Британаца) Фредерика Адамса, а као поклон за његову супругу - Крфљанку Нину Палатиану.

Госпођа Палатиану није дуго уживала у овој палати, јер је Адамс отишао на службу у Индију. Палата је тако претворена у летњу резиденцију свих британских гувернера.

После уједињења Јонских острва са Грчком, палата је поклоњена грчком краљу Георгиосу И, који јој је тада дао име "Мон Репос".

Сама палата није велика, али је изузетно архитектонско остварење британског колонијалног стила.

После збацивања монархије у Грчкој, палата Мон репос је била запуштена, али је сада потпуно реновирана и претворена у музеј који чува многа острвска блага.

Када је 1922. године дошло до државног удара, Филипов отац је одлуком револуционарног суда прогнан из Грчке.

По њега је дошао британски ратни брод који му је послао краљ Џорџ Пети, рођак по другом колену.

Беба Филип је већи део пута провео у колевци од сандука за поморанџе.

Његово детињство је било тужно. Како је рекао Мајкл Паркер, који је био први приватни секретар принца, Филип је био усамљен.

- Кад му је требао отац, никога није било ту за њега. Брак његов родитеља је уништен. Мајка се прикључила религиозном реду. Младог принца од Грчке су слали од рођака до рођака и од школе до школе – рекао је он.

Већ у време његовог рођења брак његових родитеља био је у тешкој кризи. У време војног пуча Филипов отац отишао је у егзил у Монте Карло, где је живео са својом љубавницом, док се Алис са петоро деце затекла у егзилу у Паризу, када је Филип имао годину и по.

У почетку су се настанили у кућици у предграђу која је била у власништву његове тетке Марије Бонапарте, која је била удата за принца Џорџа од Грчке. Филипов рођак је био геј - принц Џорџ је био заљубљен у свог ујака, принца Валдемара из Данске, и то није крио. Породица није имала новца, издржавале су их богате тетке, а Филипове четири сестре су морале да потраже исто тако богате супруге.

Кад је Филип имао осам година мајка му је оболела од шизофреније а отац је одбио да прихвати децу. Следеће године све Филипове сестре су се удале за Немце, а он је остао код рођака. Оца готово да није ни срео, а дешавало се да годинама ништа не чује о мајци, све док их једног дана није спојила трагедија – Филипова сестра Сесилија, њен муж, свекрва и два сина доживели су стравичну авионску несрећу 1937.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)