УХАПШЕНО 88 ЉУДИ ЗБОГ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА: Интерпол спровео акцију, откривено 500 жртава

Танјуг

09. 04. 2021. у 20:19

БЛИЗУ 90 људи је ухапшено због трговине људима у великој полицијској операцији уз помоћ које је откривено око 500 жртава кријумчарења, међу којима су и деца, саопштио је данас Интерпол.

УХАПШЕНО 88 ЉУДИ ЗБОГ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА: Интерпол спровео акцију, откривено 500 жртава

Фото: Depositphotos

Полиције из 24 земаља, укључујући и припадник закона из Кеније, Бразила и Француске, су учествовале у операцији под називом "Века", која је изведена у периоду између 28. марта и 2. априла, јавио је Ројтерс.

Укупно је ухапшено 195 људи, од чега се 88 доводи у везу са трговином људима, остали су углавном мигранти, који су притворени због лажирања докумената и крађе.

Једна од жртава је и девојчица (15) из Конга, коју су сексуално злостављали трговци људима, док је покушавала да избегне присилан брак, додао је Интерпол.

Меду жртвама криминалаца су били грађевински радници из Либана, Сирије и Јордана у Конгу, којима су одузети пасоши и није им плаћен рад.

Фото Архива

Генерални секретар Јирген Сток је рекао да многе жртве не могу тако лако да се ослободе кријумчара.

"Наставићемо да помажемо државама да решавају осетљиве и сложене случајеве, који ће несумњиво довести до још хапшења наредних месеци", изјавио је Сток.

Према међународном закону, мигранти који се кријумчаре су претходно дали пристанак, док је трговина људима присилна радња или превара са циљем искоришћавања, али је Интерпол нагласио да је веза између ова два дела врло блиска, посебно током пандемије ковида.

Процењује се да у свету има око 25 милиона људи које су жртве присилног рада, према Међународној радничкој организацији при Уједињеним нацијама и фондацији за људска права "Слободно ходај".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)