ЗЕЛЕНИ КАМЕН СА ЦРВЕНЕ ПЛАНЕТЕ: НАСА истражује неочекивани снимак са Марса

Новости онлине

05. 04. 2021. у 15:43

РОВЕР „Истрајност“ послао је више слика са Марса, а на једној је уочен зелени камен на ком су избушене рупе.

ЗЕЛЕНИ КАМЕН СА ЦРВЕНЕ ПЛАНЕТЕ: НАСА истражује неочекивани снимак са Марса

Фото: ЕПА

Ровер ће ласером покушати да истражи порекло овог камена и како је доспео у кратер Језеро.

Ровер НАСА ускоро ће имати „сарадника“, хеликоптер „Генијалност“, који ће извести први лет на другој планети неке летелице која није намењена за међупланетарне летове. У међувремену, инструменти ровера снимили су и истражују необичан зелени камен на тлу Црвене планете, а стручњаци НАСА имају више хипотеза о њему, пише портал „Сајенс“.

„Да ли је то камен оштећен временским приликама. Или је можда комад Марса који је долетео на то подручје после неког далеког судара са неким небеским телом? Да ли је у питању метеорит? Или нешто потпуно друго?“, запитали су се на Твитер налогу ровера.

​Ради се о камену дугом око 15 центиметара, који има неколико рупа на себи, а када се слика увећа, виде се и тачкице које не изгледају као да су природног порекла. Из НАСА објашњавају да су те тачкице трагови роверовог ласера.

Тај ласер је део роверовог инструметна за испитивање стења и тла. Научници наводе да би ласерска испитивања могла да одгонетну да ли је необичан камен настао на месту на ком је нађен или је на неки начин дошао са друге локације. Ако није настао на месту на ком је снимљен, постоји могућност да га је донела вода у кратер Језеро или да је у питању метеорит.

​Ровер НАСА испитује кратер Језеро трагајући за остацима древног живота. У том кратеру је, како се сматра, било дубоко језеро, као и делта реке, које ровер истражује.

Он ће прикупити и узорке које ће донети назад на Земљу.

​Роверов ласер ради тако што погађа стене на удаљености до седам метара, а затим се ствара облак испарења, које анализирају роверове камере и спектрометри.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)