ОСТАО БЕЗ ЖИВОТНЕ УШТЕЂЕВИНЕ: Инсталирао лажну апликацију са App Store

Новости онлине

02. 04. 2021. у 22:48

ВЛАСНИК биткоина Филип Христодулу остао је без 600.000 долара, колико су вределе његове криптовалуте и што је била његова животна уштеђевина, јер је инсталирао лажну апликацију на свом „ајфону“.

ОСТАО БЕЗ ЖИВОТНЕ УШТЕЂЕВИНЕ: Инсталирао лажну апликацију са App Store

Фото Depositphotos

Он је хтео да инсталира апликацију за свој уређај „Трезор“, који служи као новчаник за криптовалуте.

На „Еп стору“ (App Store) нашао је апликацију која је имала лого „Трезора“ и оцењена је са пет звездица, па је инсталирао.

Потом му је апликација, да би видео стање виртуелног новчаника, тражила да упише корисничке податке. Када је то урадио, остао је без 17,1 биткоина који су у том тренутку вредели око 600.000 долара, јер је апликација заправо била лажна, пише „Вашингтон тајмс“.

Христодулу наводи да је остао без животне уштеђевине и да је посебно љут на компанију „Епл“ јер је веровао да је „Еп стор“ безбедно место и да су све апликације проверене, јер се и рекламира као „Најсигурније мјесто за апликације на свету“.

Међутим, стручњаци упозоравају да је сајбер криминалцима прилично лако да заобиђу сва правила на „Еп стору“.

Наиме, они могу да обичну апликацију предају на преглед код „Епла“, а када се појави на „Еп стору“ да је надограде злонамерним кодовима или чак да је потпуно промене.

Компанија „Трезор“ упозорава већ дуго да уопште нема апликацију за телефоне ни у „Еп стору“ ни у „Гугл плеј стори“ и скреће пажњу корисницима на преварантске апликације.

Са овим случајем упознат је и ФБИ који је почео да ради на њему.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)