ФСБ СПРЕЧИО БОМБАШКИ НАПАД: Екстремиста подстакнут из Украјине спречен да изведе напад на џамију

Новости онлине

02. 04. 2021. у 15:34

РУСКА Федерална служба безбедности привела је у Барнаулу присталицу украјинске националистичке организације који је намеравао, по налогу спонзора из Украјине, да изврши напад на џамију.

ФСБ СПРЕЧИО БОМБАШКИ НАПАД: Екстремиста подстакнут из Украјине спречен да изведе напад на џамију

Фото: принтскрин ЈуТјуб

Реч је о организацији „Етничко национално уједињење“ (ЕНУ) која је формирана са циљем координације националиста (шовиниста) Украјине, Белорусије и Русије у спровођењу акција против лица 'несловенског изгледа' и против органа власти.

Како се наводи у саопштењу ФСБ, приведени у Барнаулу је држављанин Русије, 2000. годиште, који је планирао акције с циљем застрашивања локалног становништва пореклом из централно-азијског региона, акције усмерене на џамије, као и органе власти.

Током претреса пронађена је бомба, инструкције за прављење бомбе, екстремистичка литература, а у телефону су откривене фотографије објеката мета потенцијалних напада.

Фото: ФСБ РФ

Приведени је признао кривицу. Он је у фебруару, незадовољан државном политиком у сфери миграција, ступио у контакт са ЕНУ, а у марту је добио задатак да одабере објекте за напад, а затим да изазове пожар или да спроведе неке друге акције у циљу застрашивања мештана.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)