СТАВ КИЈЕВА ЈЕ ЦИНИЧАН И НЕОДГОВОРАН: Стигао одговор из Москве након преговора о Донбасу

Novosti online

31. 03. 2021. у 22:43

УКРАЈИНА и даље упорно избегава своје обавезе поштовања примирја, безбедносна ситуација у Донбасу се није побољшала, изјавио је представник Русије у контакт групи Борис Гризлов. Преговори контакт групе за Донбас су данас прошли у формату видео конференције.

СТАВ КИЈЕВА ЈЕ ЦИНИЧАН И НЕОДГОВОРАН: Стигао одговор из Москве након преговора о Донбасу

Фото: Пиксабеј

- Контакт група је разговарала о безбедносној ситуацији у Донбасу. Ситуација се, нажалост, није побољшала. Протекле две недеље поново је забележено гранатирање стамбених зграда и школа из правца Украјине, као и нови случајеви гранатирања цивилног становништва. Украјинска војска наставља да размешта војну опрему у насељеним местима. Борбе под окриљем цивила представљају ратне злочине, а украјинске власти и команда Оружаних снага Украјине покушавају да увуку што више војника у извршење ових злочина - навео је Гризлов.

Према његовим речима, контакт група је дискутовала о недавним изјавама које су дошле из Украјине укључујући и оне на тему инцидента од 26. марта.

- Кијевски политичари се праве, да се труде да сачувају животе украјинских војника. Међутим, није било реакције на очигледно убиство снајпером 71-годишњег становника Донбаса, држављанина Украјине. Овакав став Кијева је циничан и потпуно неодговоран - рекао је.

Гризлов је приметио да руководство Оружаних снага Украјине није јавно издало наредбе о прекиду ватре, што је требало да уради још пре осам месеци у складу са мерама договореним 22. јула 2020. године о јачању примирја. 

- Међутим, данас је, предлажући да се поново усвоји декларација о режиму прекида ватре, Украјина заправо потписала да раније није поштовала предузете мере за јачање примирја. Предлози Донбаса за решавање сукоба и даље се игноришу. Кијев би требало да схвати, да ни у контакт групи, ни у 'нормандијском формату' нико нема овлашћење и компетенције да мења Минске споразуме и да без одлуке Савета Безбедности УН лиши Донбас мандата за решавање сукоба - рекао је Гризлов.

(Спутњик.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)