РУСКА АМБАСАДА САОПШТИЛА: Произведена прва серија компоненте вакцине Спутњик В у Бразилу

Танјуг

31. 03. 2021. у 13:18

БРАЗИЛСКА фармацеутска компанија "Униао Кимика" завршила је производњу експерименталне серије активне компоненте вакцине Спутњик В против корона вируса у својој фабрици у Бразилији, саопштила је данас руска амбасада у Бразилу.

РУСКА АМБАСАДА САОПШТИЛА: Произведена прва серија компоненте вакцине Спутњик В у Бразилу

Фото АП

- Ова фаза пројекта, који је покренут прошлог октобра, важан је корак у трансферу технологије, потребан да би се осигурала производња руске вакцине у Бразилу-  наводи се у саопштењу амбасаде, а преноси руска агенција Тас с.

Целокупна серија биће послата Националном истраживацком центру за епидемиологију и микробиологију руског Министарства здравља ради контроле квалитета.

Почетком јануара, бразилска компанија "Униао Кимика" је добила ћелијски материјал за производњу вакцине и започела је производњу пробне серије активних компоненти вакцине у истраживачке сврхе.

Та бразилска компанија, која представља Руски фонд за директна улагања (РДИФ) у Бразилу, поднела је 26. марта бразилском националном санитарном регулатору нови захтев за регистрацију вакцине "Спутњик В".

У складу са важећим законодавством, такви захтеви ће се размотрити у року од седам дана, али рок може бити одложен ако неки од потребних докумената није достављен на време.

Бразилски санитарни регулатор је 27. марта суспендовао на неодређено време разматрање захтева, уз образложење да још увек није добио неке од потребних докумената.

Ово није прво одлагање у разматрању руских вакцина, подсећа агенција Тас с, и додаје да је директор компаније "Униао Кимика" Фернандо Маркес раније оптужио бразилског регулатора за намерна одлагања у корист других произвођача вакцина против ковида-19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)