ИПАК НИЈЕ БИО ПЕСАК: Олуја која је прекрила Пекинг много опаснија по здравље становника него што се мислило (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

29. 03. 2021. у 12:41

ОЛУЈА која је пре неколико дана прекрила Пекинг смеђе-наранџастом бојом није била пешчана, односно она која преноси честице песка, већ олуја прашине. Та разлика је важна јер величина честица игра велику улогу када је реч о здрављу становника.

ИПАК НИЈЕ БИО ПЕСАК: Олуја која је прекрила Пекинг много опаснија по здравље становника него што се мислило (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Зрна песка већа су од 0.06 мм, а честице прашине су мање, лаганије и могу путовати много даље, то јест, ветар их може разнети широм света.

Честице мање од 10 микрометара, а посебно оне мање од 2,5 микрометра, представљају озбиљну претњу за људско здравље јер су довољно мале да могу да заврше у плућима. 

Одговор на питање шта узрокује данашње олује прашине је сложен и вероватно је реч о комбинацији више фактора, наводи геолог Мет Телфер у часопису Конверзејшен.

Научници су у недавној студији анализирали колико су у последњих 2000 година у Кини разни друштвени системи и климатске промене утицали на учесталост олуја прашине. Установили су да се пораст броја олуја подударао с повећањем броја становништва и јачањем азијске монсунске циркулације.

Занимљиво је да се учесталост таквих олуја повећавала током раздобља јачих киша, јер се у том периоду популација брже развијала те се користила већа пољопривредна површина. 

Други фактор који утиче на појаву олуја прашине природног је порекла. На пример, једва насељена депресија Боделе у Сахари највећи је извор атмосферске прашине на свету, упркос својој скромној величини. Разлог томе су суви услови у пустињи, површине од финих наслага седимената и оближње планине које усмеравају ветар на том подручју.

(Спуњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)