ТЕРОРИСТА ПОСТАО ПЕСНИК У МОСКВИ: Како је после 20 година откривен и ухапшен учесник банде која је побила руске војнике у Чеченији

Б. Влаховић - дописник из Москве

27. 03. 2021. у 10:34

ТЕРОРИСТА Шамиљ Саидов (45), који је учествовао у масакру руских војника у Чеченији, ухапшен је после пуних 20 година у Москви и сада га очекује суђење.

ТЕРОРИСТА ПОСТАО ПЕСНИК У МОСКВИ: Како је после 20 година откривен и ухапшен учесник банде која је побила руске војнике у Чеченији

Фото ФСБ

Саидову није помогло ни то што је после завршетка рата на Кавказу променио име и презиме и што је у главном граду Русије живео као Герман Арбињин. Чак је постао члан Савеза писаца Русије.

Шамиљ Саидов је био у терористичкој групи злогласних Шамиља Басајева и арапског најамника Хатаба. Они су напали чету из ваздушно-десантне дивизије из Пскова код места Аргун у Чеченији. Преко две хиљаде чеченских терориста је учествовало у овој акцији. Тада је погинуло 13 руских официра и 71 војник.

Саидов се толико ослободио страха да ће га неко препознати као терористу да је почео да даје интервјуе у којима је говорио о својим родитељима наводећи њихова права имена и презимена. Иначе, Шамиљ Саидов је био из учитељске породице, отац му је био више деценија директор сеоске школе.

ПРОДАВАЦ

ОСИМ што се у Москви бавио писањем стихова, Саидов се пуних девет година бавио и продајом замрзнуте хране.

Ожењен је и има малолетног сина, а са породицом је живео у једном од престижнијих делова Москве.

Саидова су се присетили његови школски другари. Мало је њих знало за његово ратовање на страни злогласног терористе Шамиља Басајева. Суседи његових родитеља се не сећају да је он после рата долазио да обиђе оца и мајку. Очигледно да га је у том периоду био страх да о његовом ратовању не исплива права истина.

У интервјуима које је давао говорио је како је на њега велики утицај имао познати совјетски песник и глумац Владимир Висоцки. Саидов је причао да је у Москву дошао 2000. године када је почео да објављује песме под именом Шамиљ Арбињин. И онда је службено променио име у Герман Адамович Арбињин.

Московска полиција тврди да има непобитне доказе да је он био члан банде која је побила руске војнике недалеко од Аргуна у Чеченији. У Москви истичу да је хапшење Шамиља доказ да кад-тад казна стиже терористе. Многи су одавно кажњени, али има и оних који се спретно скривају тако што су променили имена и место боравка, баш као што је урадио и Шамиљ Саидов.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)