РУСКИ МАНЕВРИ НА АРКТИКУ: Истовремено дејство три нуклеарне подморнице испод леда (ВИДЕО)

Новости онлине

26. 03. 2021. у 17:24 >> 17:36

ТРИ нуклеарне подморнице из састава руске морнарице су први пут у историји савремене Русије испловиле истовремено испод леда у оквиру исте експедиције – „Умка 2021“.

РУСКИ МАНЕВРИ НА АРКТИКУ: Истовремено дејство три нуклеарне подморнице испод леда (ВИДЕО)

"Омск" изазвао страхопоштовање / Фото МО

У питању је јединствен маневар. Председник Русије Владимир Путин оценио је да је цела експедиција - без преседана.

Командант руске морнарице, адмирал Николај Јевменов, поднео је руском председнику извештај о вежбама на Арктику које су почеле 20. марта.

„Подморнице су испловиле према плану у назначено време у радијусу од 300 метара“, навео је Јевменов и додао да је дебљина леда била метар и по.

Једна од подморница је током маневара испалила торпеда.

У експедицији је ангажовано 600 војника и цивила, као и 200 видова наоружања, војне и специјалне технике. У области где се одвијају вежбе просечна температура је минус 25 до минус 30 степени, а ветар достиже јачину од 32 метра у секунди.

Председник Владимир Путин је оценио да је арктичка експедиција „Умка-2021“ без преседана како у совјетској тако и у модерној руској историји.

Додао је да су током сложене експедиције потврђени високи борбени потенцијали.

„Потврђени су високи борбени потенцијали домаћег наоружања, његова поузданост приликом коришћења у екстремним условима“, истакао је Путин.

Фото: Танјуг/АП

Како је рекао Путин, освајање крајњег севера у циљу безбедности Русије треба да се настави.

Спроведена маневарско-борбена истраживања показала су да је флота способна да делује у суровом северном пространству, додао је Путин.

Такође је приметио да су посаде подморница, транспортних и ловачких авиона, као и моторизованих јединица показале изванредне вештине у сложеним условима на Арктику.

И командант морнарице је потврдио да ће пракса арктичких експедиција бити настављена с циљем истраживања и освајања нових још неистражених области.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)